Sto let od bitvy u Verdunu. Památce obětí se poklonili Hollande, Merkelová a tisíce lidí

Francouzský prezident François Hollande a německá kancléřka Angela Merkelová dnes společně uctili památku obětí bitvy u Verdunu, která před 100 lety patřila mezi nejkrvavější střety první světové války. Na místo přijely také tisíce mladých lidí z obou zemí. Jako symbol společné budoucnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzský prezident François Hollande a německá kancléřka Angela Merkelová v novém památníku bitvy u Verdunu

Francouzský prezident François Hollande a německá kancléřka Angela Merkelová v novém památníku bitvy u Verdunu | Zdroj: Reuters

Na severu Francie nejprve Hollande a Merkelová navštívili německý hřbitov Consenvoye, kde položili věnec s francouzskými a německými národními barvami. V projevech oba připomněli hrůzy války a vyzvali k zachování jednotné Evropy.

Oba státníci pak dostali kopii dokumentu, který ve Verdunu před více než 30 lety podepsali tehdejší francouzský prezident François Mitterand a německý kancléř Helmut Kohl.

Ti hřbitov navštívili v roce 1984. Před kostnicí v Douaumontu, která se nachází několik kilometrů od Verdunu, pak vznikla slavná fotografie, na které se státníci drží na znamení jednoty za ruce.

Francouzský prezident a německá kancléřka se dnes také u Verdunu neformálně setkali se studenty z Německa a Francie, kteří jim na chytrých telefonech ukazovali fotky svých předků bojujících v jedné z nejkrvavějších bitev všech dob.

Bitva u Verdunu byla jedna z největších bitev první světové války na její západní frontě | Zdroj: Bundesarchiv (Bild 183-R29963)

Neformální návštěvy

Ale nejen u nekropole Douaumont, ale i na hřbitovech v okolí je možné potkat řadu lidí, kteří nejsou součástí oficiálního ceremoniálu, ale přesto se přijeli na tato místa podívat.

„Já jsem povoláním voják, žiji v oblasti zvané Jura a nikdy jsem tu nebyl. Chtěl jsem vidět, jak to tady vypadá. Myslím, že je dobře, že se tu znovu potkávají nejvyšší představitelé Francie a Německa, takhle se musí k minulosti přistupovat,“ říká třiadvacetiletý Michel.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přesně před sto lety se u Verdunu střetly armády Francie a Německa, na místě natáčel zpravodaj Jan Šmíd

Nejvíce ho ovšem fascinuje neuvěřitelná šíře hrdinství tehdejších vojáků. „Muselo to být velmi složité psychicky, v době trvalého bombardování. A navíc podmínky, ve kterých vojáci žili, byly hrozně těžké,“ dodává Michel.

Pětadvacetiletá učitelka z Normandie je tu také poprvé v životě: „Nikdo z mé rodiny tu nebojoval. Vojenské věci mě osobně moc nezajímají, ale chtěla jsem to tady prostě vidět, umět si to všechno představit,“ dodává mladá žena.

V bitvě u Verdunu, která trvala od února do prosince 1916 a skončila vítězstvím Francouzů, padlo 163 tisíc Francouzů a 143 tisíc Němců. Celkem zahynulo, bylo zraněno nebo zmizelo asi 700 tisíc lidí.

Jan Šmíd, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme