Stoprocentně ověřené informace z oblasti bojů na Ukrajině neexistují, říká zpravodaj ČRo

Na východě Ukrajiny pokračují boje mezi ukrajinskou armádou a proruskými separatisty. Ukrajina potvrdila potopení svého hlídkového člunu v Azovském moři. Ukrajinská armáda také tvrdí, že se u Luhanska v boji střetla s ruským tankovým praporem. O ruských jednotkách operujících na území Ukrajiny mluví tamní armáda dlouhodobě. Zvláštní zpravodaj ČRo v Doněcku Martin Dorazín ale upozorňuje, že se informace z oblasti bojů musí ověřovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruští vojáci na kapotě obrněného transportéru u města Kamensk-Šachtinskij poblíž hranice s Ukrajinou

Ruští vojáci na kapotě obrněného transportéru u města Kamensk-Šachtinskij poblíž hranice s Ukrajinou | Zdroj: Reuters

Tisková služba štábu takzvané protiteroristické operace Ukrajiny oznámila, že pokračují obranné boje ukrajinských výsadkářů s ruským tankovým praporem nedaleko letiště u Luhansku na východě země. Rusko ale popírá, že by tam své jednotky vyslalo.

Podle ukrajinských informačních zdrojů vyslalo Rusko za poslední dny na Ukrajinu 10 až 20 tisíc vojáků. Ukrajinská armáda informovala o celých kolonách ruských tanků a obrněných vozidel na území Ukrajiny. Žádné důkazy potvrzující tyto zprávy ale zatím neexistují.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ukrajinská armáda tvrdí, že narazila v bojích na ruský tankový prapor, Rusko vyslání jednotek popírá. ČRo má v oblasti bojů zvláštního zpravodaje Martina Dorazína.

„Některé informace se potvrzují, jiné se naopak nepodaří buď ověřit, nebo se je podaří jednou nebo druhou stranou vyvrátit. Závisí to na tom, jak rychle se dostanou na místo novináři a nakolik jsou novinářské zdroje spolehlivé,“ upozorňuje zpravodaj ČRo v Doněcku Martin Dorazín.

Obvykle se podle něj informace potvrzují prostřednictvím sociálních sítí, kam lidé posílají fotky prostřednictvím svých mobilních telefonů. „Svědci událostí nemají zájem vytvářet nějaké podvrhy, většinou jsou to momentální aktuální záběry. I když stoprocentně také nelze tvrdit, že to tak je,“ vysvětluje.

Ukrajinští vojáci už několik týdnů také tvrdí, že mají přímé důkazy o dodávkách vojenské techniky z Ruska přes hranici k rebelům. Občas je řeč i o stovkách tanků a obrněných vozidel. Podle Dorazína existují fotografie, na kterých je vidět těžká vojenská technika, tanky, obrněné transportéry se symboly jednotlivých proruských praporů.

„Problémem je to, že jak ukrajinští vojáci, tak proruští rebelové i ruská strana používají vojenskou techniku vyrobenou na Ukrajině. Proto je velice těžké říci, odkud konkrétní tank či obrněné vozidlo přijely,“ upozorňuje zpravodaj.

Přímo v Doněcku, kde momentálně působí, podle něj ruské jednotky vidět nejsou. „Operují tady především jednotky obrany velkoměsta. Samozřejmě není v silách novináře ani analytika či pracovníka OBSE zjistit, jestli je zde ruská vojenská technika či ruští vojáci,“ dodává zpravodaj ČRo Martin Dorazín.

Martin Dorazín, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme