Stovky lidí protestovaly v Trnavě proti imigrantům, do Gabčíkova nesměli

Stovky lidí na západě Slovenska protestovaly proti imigrantům. Odpůrci běženců prošly centrem Trnavy. Poté chtěli pokračovat v protestech v asi 70 kilometrů vzdáleném Gabčíkovu. Policie ale demonstranty v čele s vůdcem pravicových radikálů a předsedou Banskobystrického kraje Marianem Kotlebou do obce nevpustila kvůli hasičskému cvičení. Demonstranti proto do noci blokovali příjezdovou silnici.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Několik stovek příznivců Lidové strany Naše Slovensko se sešlo na náměstí v Trnavě, aby protestovali proti přijímání imigrantů

Několik stovek příznivců Lidové strany Naše Slovensko se sešlo na náměstí v Trnavě, aby protestovali proti přijímání imigrantů | Zdroj: ČTK

Místopředseda neparlamentní Lidové strany Naše Slovensko (LS-NS) Rastislav Schlosár na shromáždění v Trnavě tvrdil, že muslimští migranti útočí na kulturní tradice Evropy.

Kritizoval také vládu premiéra Roberta Fica, že v otázce migrace prý nerespektuje názory obyvatel.

"Uprchlíci z Asie či Afriky do naší země nepřinesou ani klid, ani blahobyt. Jsou jen zdrojem kriminality, sociálních a etnických nepokojů. Jen naivní člověk může věřit tomu, že poskytnutím azylu takzvaným uprchlíkům děláme dobré skutky," řekl Schlosár na demonstraci, která se obešla bez výtržností.

Jeden z řečníků při protestu v Trnavě přečetl dopis, kterým Kotleba vybídl premiéra Fica k posílení ochrany hranic Slovenska a k zavedení nového trestného činu do zákona, a to nedovolené překročení státní hranice.

Protest slovenské krajní pravice proti imigrantům. V obci na ně čekali zvědavci a požární cvičení | Foto: ČTK

Řečníci využili demonstraci proti uprchlíkům také k propagaci LS-NS před parlamentními volbami plánovanými na příští rok. Tvrdili například, že právě tato strana je jedinou skutečně slovenskou stranou a že nikdo z jejích představitelů se nenechá koupit penězi.

Organizátoři protestu už předem ohlásili, že po skončení protestu v Trnavě se přesunou do Gabčíkova. Chtěli tak podpořit tamní obyvatele, kteří se minulý měsíc v místním referendu vyslovili proti tomu, aby na území jejich obce Slovensko přechodně ubytovalo žadatele o azyl pobývající v Rakousku.

Běženci kempují v budapešťském metru. Sní o Vídni a Mnichově

Číst článek

Policie ale kolonu vozidel se sympatizanty LS-NS u Gabčíkova zastavila a demonstranty do této obce nevpustila. Desítky lidí, mezi nimi nechyběl ani Kotleba, se na protest posadily na vozovku a pokřikovaly hesla ‚My jsme tu doma‘.

"Je to čisté zneužívání silových složek na politický boj," řekl Kotleba k postupu policie. Jednu z přístupových silnic do Gabčíkova demonstranti blokovali téměř čtyři hodiny, necelou hodinu před půlnocí protestní akci ukončili.

V Gabčíkovu se mezitím shromáždila hrstka sympatizantů maďarské krajní pravice, kteří podle svého mluvčího přišli podpořit obyvatele obce v reakci na výsledek místního referenda ohledně uprchlíků. Místo ohlášeného protestu v Gabčíkovu policie ohradila páskami s odůvodněním, že tam probíhá cvičení hasičů. Na místě bylo několik hasičských a policejních vozů.

Protest slovenské krajní pravice proti imigrantům. V přístupu do Gabčíkova jim zamezila policie, přítomní se na protest posadili na vozovku | Foto: ČTK

Téma odporu proti uprchlíkům sjednotilo na Slovensku několik seskupení krajní pravice, které nemají zastoupení ve sněmovně.

V předchozích volbách usilovala o přízeň voličů pod vedením svého volebního lídra Mariana Kotleby také LS-NS, jejíž volební zisk ale výrazně zaostal za pětiprocentní hranicí potřebnou pro vstup do parlamentu.

Slovensko uprchlíky přijímat nemůže, neumí integrovat ani Romy, prohlásil Fico

Číst článek

Slovensko na rozdíl od Maďarska, Itálie nebo Řecka nečelí v nynější migrační krizi náporu uprchlíků a dlouhodobě také nepatří mezi cílové země migrantů.

Slovensko je ochotné přijmout asi 200 běženců - to je mnohem míň, než kolik původně navrhovala Evropská komise. Ministerstvo vnitra navíc oznámilo, že si mezi uprchlíky bude vybírat pouze křesťany. To ale Brusel kritizuje. Unijní země by podle něj neměly žadatele o azyl diskriminovat na základě jejich náboženství.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme