Stovky migrantů přebrodily řeku a pronikly do Makedonie, vojáci je chtějí vrátit

Stovky uprchlíků i nelegálních migrantů opustily přeplněný tábor u řecko-makedonských hranic a vydaly se dále do Evropy přes řeku. Do Makedonie se tak mimo hraniční přechod Idomeni dostalo přes 1 500 lidí. Po uzavření balkánské migrační trasy v Řecku celkově zůstává přes 40 tisíc lidí. Víc než třetina z nich je právě v Idomeni.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Migranti přebrodili říčku Suva

Migranti přebrodili říčku Suva | Zdroj: Reuters

Z uprchlického tábora v Idomeni se nejdříve vydala skupina asi tisícovky lidí 5 km směrem na západ s cílem obejít plot ze žiletkového drátu, který je podél hraničního přechodu Idomeni-Gevgelija natažený.

Museli přitom překonat řeku. Někomu se podařilo přes koryto natáhnout lano, kterého se lidé mohli přidržovat. S botami v rukou, batohy a mnozí i s malými dětmi na zádech tak řeku lidským řetězem překonali.

Z uprchlického tábora se pak po nich vydala další asi 500členná skupina, která zvolila stejnou trasu. V místě brodu řeka velká není, odhadem tak 20 metrů na šířku a vody po kolena. Na jiném místě ale makedonští policisté našli těla tří utonulých běženců, které strhl proud řeky.

Policie proti migrantům obcházející hraniční přechod nezasáhla. Avšak makedonští vojáci pak některé běžence na své straně hranici nakládali do aut a odváželi neznámo kam.

Makedonská policie později oznámila, že posílí hlídky a že všechny, kdo dnes do Makedonie přes řeku prošli, hodlá vrátit zpátky do Řecka.

Řecká policie zastavuje migranty při pokusu obejít žiletkový plot | Foto: Reuters

O osudu tisíců dalších běženců, kteří uvízli v Řecku, by tento týden mohl rozhodnout summit lídrů Evropské unie v Bruselu. EU tam chce uzavřít dohodu s Tureckem, podle které by se úplně všichni uprchlíci a nelegální migranti z Řecka vraceli zpátky do Turecka.

Ankara za to ale mimo jiné žádá, aby evropské země přesídlily stejný počet Syřanů z válečných oblastí s právem na azyl, kteří jsou teď v přeplněných tureckých uprchlických táborech.

Migrační krize | Foto: ČTK

mkp, Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme