Stovky migrantů přijely z Maďarska do Rakouska vlakem. Policie jim nebránila

Z Maďarska do Rakouska se dnes dostaly vlakem stovky uprchlíků. Nejméně dvě soupravy s migranty ale uvízly na hranici, neboť Rakušané se dožadovali vystoupení osob bez potřebných dokladů. Nakonec ale rakousko-maďarskou hranici překročily čtyři vlaky na cestě z Budapešti do Vídně a dále do Německa. Německá vláda mezitím popřela zvěsti, že jsou vypravovány zvláštní vlaky přepravující azylanty z Maďarska do Německa.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uprchlíci ve vlaku z Budapešti do Vídně

Uprchlíci ve vlaku z Budapešti do Vídně | Zdroj: Reuters

Uprchlíci v Budapešti si podle agentury Reuters začali hromadně kupovat mezinárodní lístky do Rakouska a Německa poté, co se rozšířila zpráva, že migranti smějí do vlaků nastupovat a maďarská policie jim v tom nebude bránit.

Podle agentury APA dnes o migrační krizi hovořila německá kancléřka Angela Merkelová s maďarským premiérem Viktorem Orbánem. Jeho mluvčí v této souvislosti řekl, že maďarská vláda k tomu vydá prohlášení. Žádné ale zatím vydáno nebylo.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dnešní uprchlické vlně z Maďarska do Rakouska a dále do Německa mluvil budapešťský spolupracovník ČRo Gregor Martin Papucsek a státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza

Místo toho ale podle médií od vlaků mířících na Západ zmizeli na nádražích policisté, kteří do té doby bránili běžencům v nastoupení do vagonů.

Podle mluvčího maďarské vlády Andráse Giróa-Szásza nejasná právní situace nastala, když Německo v posledních dnech projevilo tolerantnější přístup k migrantům ze Sýrie. Nový postoj Berlína totiž vyvolal v migrantech naději a domáhají se volné cesty do Německa.

Podle spolupracovníka ČRo v Maďarsku Gregora Martina Papucska jen během dneška nastoupilo do vlaků směřujících z Budapešti do Mnichova 900 uprchlíků.

Před mezinárodní pokladnou na budapešťském nádraží Keleti stojí až ve čtyřstupech dvousetmetrová fronta uprchlíků. Vše se tak bude opakovat zítra.

„V Maďarsku se má za to, že problém vzniknul tak, že Německo vyhlásilo větší toleranci pro syrské uprchlíky, kterých je v Budapešti v takzvaných tranzitních zónách okolo vlakových nádraží velmi mnoho. V uprchlících to vzbudilo nesmírné naděje, že mohou bez problémů do Německa. Není to ale tak jednoduché. Maďarsko je nemůže pouštět dál, pokud už se v zemi zaregistrují. Nikdo o tom otevřeně nemluví, ale asi se maďarské úřady rozhodly, že je pustí,“ říká Papucsek.

Rakousko zpřísnilo kontrolu na hranicích. Policie dopadla 5 převaděčů

Číst článek

Státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza vidí za dnešními událostmi dva faktory:

„Německá vláda se rozhodla nevracet uprchlíky ze Sýrie zpět, ale rovnou projednat jejich žádosti o azyl, aby nemuseli pendlovat po Evropě tam a zpátky. Druhým důvodem je to, co se stalo v Rakousku. Pokud chtějí uprchlíci do Německa, je mnohem lepší, když jedou vlakem, než aby se museli spoléhat na pašeráky, kterým je úplně jedno, jestli po cestě umřou, nebo se dostanou do Německa.“

Vpodvečer dorazil jeden z vlaků z Budapešti do hornobavorského města Rosenheim. Bylo v něm asi 400 uprchlíků, přibližně 190 jich policie z vlaku vyvedla k následné registraci. Zbylým dvou stovkám umožnila cestovat dál do Mnichova.

Sejde se V4

Společnou diskusi o migrační krizi v Evropě plánují premiéři zemí visegrádské skupiny. Šéf slovenské vlády Robert Fico oznámil, že se sejdou v pátek v Praze. Potvrdil to i český premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD. Členy skupiny jsou vedle Slovenska a Česka také Polsko a Maďarsko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Maďarsko-rakouskou hranici ve vlacích přejely stovky uprchlíků. Mezitím rakouská ministryně vnitra prohlásila, že nesolidární země by měly čerpat míň peněz z EU. Mluvili o tom politoložka Anna Durnová a Adam Černý z Hospodářských novin

Slovenský premiér Robert Fico podle svých slov doufá, že visegrádská čtyřka najde v tématu migrace společný postoj.

Kvůli přísnějším kontrolám v Rakousku namířeným proti pašování migrantů vzrostly na Slovensku obavy, že teď převáděči začnou přepravovat uprchlíky z rozvojových zemí hlouběji do Evropské unie právě přes slovenské území.

Slovenská policie během víkendu našla ve třech nákladních autech asi 65 uprchlíků.

Fico, který je vůči přijímání uprchlíků na slovenském území skeptický, také svolal kvůli migraci jednání Bezpečnostní rady státu.

Rozpory v Unii?

Rakouská ministryně vnitra Johanna Mikl Leitnerová ale naznačila, že ty členské země EU, které odmítnou ostatním státům osmadvacítky s uprchlíky pomáhat, by mohly v budoucnu přijít o část unijních dotací. Členství v EU neznamená jen vyzobávat rozinky, vzkázala Leitnerová přes televizi ZDF.

Ředitel zahraničního odboru české prezidentské kanceláře Hynek Kmoníček označil rakouský návrh v rozhovoru pro ČRo za klasický diplomatický tlak.

„Pokud bych podlehl této logice, tak hned začnu říkat: Jak to, že Česká republika je nesolidární, když ze států, které odmítají kvóty, bere skoro stejně lidí na dobrovolné kvóty, jako čtyřnásobně velké Polsko? My se prostě nesmíme nechat zavléct do této diskuze. Ta diskuze není o kvótách. Ta diskuze musí být o dobrovolnosti nebo nedobrovolnosti,“ uvedl Kmoníček.

Britská ministryně vnitra chce nově definovat volný pohyb osob v rámci EU

Číst článek

„Česká vláda se rozhodla dobrovolně přijmout 1500 uprchlíků, což je víc, než kolik navrhovalo lucemburské předsednictví. Myslím si, že jsme velmi solidární,“ říká Prouza a dodává:

„Když se podívám na Maďarsko, přes které dnes teče hlavní proud uprchlíků, a přitom Maďaři dostávají výrazně méně peněz než Italové nebo Řekové, je to jednoznačný příklad středoevropské země, která je velmi solidární. Výrok paní ministryně tedy beru jako vnitropolitický příspěvek do rakouské debaty.“

„Je třeba uvést kontext celého mediálního obrazu ministryně. Ona se pod ní kýve židle již několik let. V souvislosti s vyřizováním azylových žádostí a tím, že vyřízení azylu trvá mnohdy několik let, během kterých jsou azylanti odtrženi od jakékoliv integrace do společnosti, a zároveň jim je vyčítáno, že se neintegrují. Ona se teď snaží ukázat, že je schopna bouchnout do stolu, že je schopná vynutit si řešení i z jiné strany,“ vysvětluje Anna Durnová, politoložka na Univerzitě ve Vídni.

Kvůli krizi s běženci svolala mimořádnou schůzku také Evropská unie. Její ministři vnitra a spravedlnosti by se měli sejít 14. září.

Uprchlíci ve vlaku z Budapešti do Vídně | Foto: Reuters

ČTK, ČRo, Vojtěch Berger, Matěj Štýs Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme