Francouzsko-britská hranice čelí náporu běženců. Snaží se dostat do Británie

Na francouzskou hranici v přístavu Calais dotírají denně stovky migrantů. Pokoušejí se dostat přes tunel pod kanálem La Manche do Velké Británie. Kolem přístavu i terminálu rychlovlaku je vysoký plot. I přesto se běžencům daří pronikat ke kamionům a někdy jimi projíždět na druhou stranu moře. Francouzské ministerstvo vnitra podle televize TF1 připustilo, že denně zaznamenává až dva tisíce pokusů o proniknutí do tunelu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzští policisté v noci zabránili několika stovkám imigrantů v přechodu do Velké Británie

Francouzští policisté v noci zabránili několika stovkám imigrantů v přechodu do Velké Británie | Zdroj: Reuters

I v noci na dnešek se navzdory nově postavenému plotu pokusily stovky uprchlíků vniknout do tunelu. Přejít se sice snažilo méně migrantů než během předchozích dvou nocí, přesto ale došlo ke komplikacím před tunelem a zdržení kamionů.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci u tunelu pod kanálem La Manche mluvil zpravodaj České televize ve Francii Petr Zavadil

„Pokud jdete k plotu přes den, neděje se tam v podstatě vůbec nic. Jezdí tam pouze vozy údržby, které se snaží opravit škody, které tam napáchali uprchlíci v noci,“ popisuje Petr Zavadil, zpravodaj České televize ve Francii.

„Hromadné pokusy uprchlíků dostat se k železniční trati vedoucí k eurotunelu probíhají v noci. Postup je v podstatě velmi jednoduchý, uprchlíci udělají nějakým způsobem díru do plotu, prostříhají ho. Pokud je nahoře ostnatý drát, přehodí přes něj tlusté bundy a přelézají. Druhý den pak správa eurotunelu musí tyto díry zacelovat,“ dodává Zavadil.

Kromě oprav úřady posilují také policejní hlídky. Ministr vnitra Cazeneuve na místo poslal dalších 120 policistů. Také britská strana se snaží přispět. Mluví se o milionech eur, které chce vydávat na výstavbu dalšího plotu.

Uprchlíci se snaží dostat skrze nově postavený plot | Foto: Reuters

„Vrátili jsme se tam dnes dopoledne a o 50 metrů dál opravdu vyrůstá nový plot. Skutečně se urgentně děje celá řada věcí. Otázka je, jestli je to systémové řešení, které může přinést řešení do budoucna,“ vypráví Petr Zavadil postřehy z Calais.

Od začátku léta při pokusech o překonání kanálu La Manche tunelem zemřelo asi deset lidí. Ani to ale běžence neodrazuje.

„Navštívili jsme uprchlický tábor za městem Calais, kterému se říká džungle a kde je minimálně tři tisíce lidí. Všichni, se kterými jsme tam mluvili, říkali, že se budou dál snažit do Británie dostat,“ potvrzuje Zavadil.

Běženci tvrdí, že mají informace od lidí, kterým se na druhou stranu kanálu podařilo dostat. Anglie se k nim prý chová lépe než Francie nebo Itálie, přes které museli dosud cestovat.

Jan Šmíd, ČRo, Dominika Píhová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme