Stovky trestních oznámení viní kvůli přílivu uprchlíků Merkelovou z velezrady

Kvůli přílivu stovek tisíc uprchlíků do Německa nečelí Angela Merkelová jen poklesu popularity u voličů. Zhruba 400 Němců už na ni podalo trestní oznámení pro velezradu. Kancléřka podle nich svou vstřícnou politikou vůči přistěhovalcům ohrozila ústavní pořádek v zemi. Trestní oznámení teď prověřuje německé nejvyšší státní zastupitelství.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Spolková kancléřka Angela Merkelová míří do Turecka, aby přispěla k omezení imigrační vlny, která stále více tíží Německo

Spolková kancléřka Angela Merkelová míří do Turecka, aby přispěla k omezení imigrační vlny, která stále více tíží Německo | Foto: European Parliament

Kdo trestní oznámení na Angelu Merkelovou podal, nejvyšší státní zastupitelství nezveřejnilo. Podle německého tisku by ale mohla pocházet z krajně pravicové scény.

Na webové stránce pravicového populistického měsíčníku Compact je totiž k dispozici návod, jak sepsat trestní oznámení pro velezradu. A mnoho těch na kancléřku je napsaných stejnou formou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Angela Merkelová se údajně dopustila velezrady. Za co ji někteří kritizují, vysvětlili zpravodaj Pavel Polák a publicista Jaroslav Šonka

Média z toho vyvozují, že autoři jsou nejspíš z krajní pravice, která je v Německu nechvalně proslulá útoky na zařízení pro uprchlíky a demonstracemi proti přistěhovalcům.

Nejvyšší státní zastupitelství ujistilo, že všechna oznámení prověří.

Podle právního experta z pasovské univerzity Holma Putzkeho je ale prakticky vyloučené, že by prokuratura začala kancléřku vyšetřovat.

Velezradu totiž podle německého práva spáchá ten, kdo změny pořádku v zemi prosazuje násilím nebo pohrůžkou násilí. Angela Merkelová podle expertů vstřícným postojem k uprchlíkům neprovedla ani jedno.

„Německo by mohlo si mnout ručičky a nemít vůbec žádné uprchlíky, protože nemá vnější schengenskou hranici. Merkelová věděla, že je podzim, že bude zima, a vidíme ty vymrzlé uprchlíky a hodila výhybku toho druhu, že se spolu s Německem jakoby obětovala,“ doplnil ve vysílání Radiožurnálu publicista Jaroslav Šonka.

Obvinění z převaděčství

Trestní oznámení na kancléřku dostává nejvyšší státní zástupce Peter Frank od začátku října.

Podala ho třeba národně-konzervativní strana Alternativa pro Německo. Merkelová se údajně dopustila převaděčství tím, že umožnila uprchlíkům z budapešťského nádraží přijet do Německa.

Kancléřku a bavorského premiéra Horsta Seehofera, který ji ostře kritizuje, navíc obvinil předseda vládní sociální demokracie Sigmar Gabriel z nezodpovědnosti. Jejich spory prý ohrožují akceschopnost vlády při řešení migrační krize.

Všichni tři se sejdou v neděli. „Angela Merkelová bude na této schůzce jistě tlačit na to, aby vládní koalice mluvila jedním hlasem,“ odhadl zpravodaj Českého rozhlasu v Německu Pavel Polák.

Pavel Polák, Filip Nerad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme