Strach ze skotské nezávislosti semkl britské politiky. Přesvědčují o jednotě

Už druhý průzkum ukázal naprosto vyrovnané šance zastánců a odpůrců skotské nezávislosti. Panika z možné ztráty Skotska vyprovokovala předsedy hlavních britských stran k nevídané iniciativě. Vedle společného apelu na skotské voliče se šéfové konzervativců, labouristů a liberálních demokratů vydají přesvědčovat veřejnost přímo do Skotska. Premiér David Cameron kvůli tomu dokonce po dohodě s lídrem opozice zrušil pravidelné středeční interpelace.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Referendum o nezávislosti Skotska na Velké Británii se blíží

Referendum o nezávislosti Skotska na Velké Británii se blíží | Foto: Peter Morrison | Zdroj: ČTK

Trio David Cameron, Ed Miliband a Nick Clegg se většinou nedokáže shodnout ani na barvě stolu, u kterého sedí.

Najednou je tu ale společné prohlášení, společná cesta do Skotska a společné rozhodnutí zrušit pravidelné středeční interpelace.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vyrovnané šance unionistů a skotských separatistů ukázal už druhý průzkum. Britský premiér chce vývoj zvrátit. Jak, zjišťoval Jiří Hošek

Přitom interpelace jsou jedním z pilířů britského parlamentarismu - premiér má za povinnost čelit nepříjemným dotazům a připomínkám ohledně své vlády a vůdce opozice má za povinnost mu právě takové nepříjemné otázky klást. Že se oba něčeho takového vzdají, je zcela mimořádné.

Ještě v pondělí se navíc mluvčí premiéra zaklínal, že se David Cameron do Skotska chystá jen jednou příští týden.

Podle posledních průzkumů však hrozí, že se 307 let staré pouto mezi Skotskem a zbytkem země přetrhne. Premiér proto zřejmě cítil, že něco musí okamžitě podniknout.

Něco 'toxického'

Dva roky si unionisté, tedy odpůrci skotské nezávislosti, udržovali v průzkumech obrovský náskok a varianta nezávislosti se nebrala absolutně vážně.

Referendum o nezávislosti Skotska se bude konat 18. září 2014. Bude v něm položena pouze jedna otázka, a to ve znění: „Should Scotland be an independent country?“, v češtině přibližně „Mělo by Skotsko být nezávislou zemí?“.

Konzervativní strana je ale ve Skotsku mimořádně nepopulární, je to něco „toxického“, jak dnes napsal skotský Herald.

Nejsilnější britská strana má jednoho jediného poslance zvoleného za Skotsko; velmi neoblíbená je tam současná londýnská vláda i sám David Cameron, přestože je čtvrtinovým Skotem.

Jeho poradci mu dali jasné doporučení - pokud chce ovlivnit referendum správným způsobem, nemá do Skotska jezdit, mluvit o něm, zkrátka nemá dělat vůbec nic.

...versus něco nového

Dlouho to vypadalo jako správná taktika, ale poslední 2 až 3 týdny začala ve Skotsku neuvěřitelně fungovat kampaň Yes Scotland s její optimistickou nabídkou nové šance.

Unionistická kampaň Better Together založená na negativismu, pochybnostech a odmítání vedle toho vypadala „vyčpěle“ a nenabízela vůbec nic.

Skotsko | Foto: Michal Jindra

Proto teď Londýn nečekaně nabízí balíček pravomocí pro skotský parlament, pokud Skotsko odmítne nezávislý stát.

Hrozí však, že skotští voliči londýnskou iniciativu nepřijmou a efekt bude přesně opačný, než si David Cameron představuje, protože nikdo nevěří tomu, že je to cosi spontánního nebo upřímného, že to není jen z nouze ctnost.

Řádově desítky tisíc oprávněných voličů už odevzdaly svůj hlas ve skotském referendu korespondenčně, takže tuhle vábničku už trio Cameron, Miliband a Clegg propásli.

Jiří Hošek, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme