Středozemní moře se letos pokusil překonat rekordní počet uprchlíků. Zahynulo jich více než 3400

Více než 3400 uprchlíků zahynulo letos při snaze utéct z Afriky přes Středozemní moře do Evropy, píše ve své zprávě organizace OSN. Útěk do Evropy se letos pokusilo uskutečnit rekordních 207 tisíc uprchlíků, což je více než trojnásobek oproti roku 2011.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Afričtí uprchlíci, kteří připluli na gumovém člunu k Sicílii

Afričtí uprchlíci, kteří připluli na gumovém člunu k Sicílii | Zdroj: Reuters

Celkově na mořích letos zemřelo 4272 uprchlíků, z čehož zahynulo 3419 lidí právě ve Středozemním moři, tvrdí OSN ve své zprávě.

Pašerácké lodě s uprchlíky vyrážejí nejčastěji z Libye. Britský Telegraph spočítal, že na jedné lodi s 500 uprchlíky můžou pašeráci vydělat zhruba 30 milionů korun.

Nejchudší uprchlíci ze subsaharské Afriky platí asi 18 tisíc korun za místo v podpalubí, bohatší platí trojnásobek za místo nahoře na palubě. Teoretickou šanci na přežití má v případě havárie vlastně pouze ten, kdo je na palubě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Více jak 3400 uprchlíků letos zahynulo ve Středozemním moři. Podrobnosti zná Vojtěch Berger ze zahraniční redakce ČRo

Samotní uprchlíci, kteří cestu do Evropy přežijí, tvrdí, že pašeráckým lodím se nedá říkat jinak než „lodě smrti“. Doslova říkají, že si vlastně kupují „jízdenku na smrt za tisíc dolarů na osobu“.

Neformální diskuse o kvótách

V současnosti se v některých zemích EU diskutuje - zatím jen neformálně - o kvótách, které by umožnily rovnoměrnější rozmístění uprchlíků po celé unii, odlehčily zemím, které čelí největšímu přílivu námořních běženců - například Itálie, Malta nebo Španělsko.

Sama Itálie teď po roce fungování zastavila akci Mare Nostrum (naše moře), zaměřenou na záchranu uprchlíků.

Nahradila ji jiná mise agentury EU pro ochranu hranic Frontex, ta se ale nelíbí některým nevládním organizacím, je prý zaměřená spíš na ochranu hranic než na humanitární pomoc.

Za posledních několik dní ve Středozemním moři zemřelo 17 uprchlíků, a naposledy se povedlo naopak 400 uprchlíků zachránit u břehů Sicílie.

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme