Střelec z Mnichova byl rasista, považoval se za árijce, pohrdal Araby a Turky, píší Němci

Střelec, který minulý pátek v Mnichově zabil devět lidí, než spáchal sebevraždu, byl rasista a příznivec krajní pravice. S odvoláním na zdroje z vyšetřování to dnes napsal deník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Při svém řádění v oblasti nákupního střediska Olympia si útočník podle policejních zdrojů vybíral své oběti mezi lidmi přistěhovaleckého původu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obchodní centrum Olympia v Mnichově po útoku

Obchodní centrum Olympia v Mnichově po útoku | Foto: Matěj Skalický | Zdroj: Český rozhlas

Podle FAZ dosavadní vyšetřování ukázalo, že osmnáctiletý Ali David S. byl hrdý na to, že se narodil 20. dubna stejně jako nacistický vůdce Adolf Hitler.

Sám sebe považoval za árijce, protože byl rozený Němec íránského původu a současný Írán byl považován za oblast, odkud árijci pocházeli.

Přestože byl útočník fascinován krajně pravicovými myšlenkami, sám se podle dosavadních policejních poznatků nijak nezapojil do mnichovských extremistických uskupení.

Podle vyšetřovatelů střelec pohrdal Araby a Turky a považoval se vůči nim za nadřazeného. Nadávky na adresu Turků vykřikoval i během masakru v nákupním středisku.

Vyšetřovatelé jsou přesvědčeni, že střelec si úmyslně vybíral oběti mezi lidmi, kteří viditelně patřili k imigrantům. Čtyři ze zavražděných byli němečtí Turci a tři kosovští Albánci.

Podle policie nasvědčuje rasovému motivu vražd i to, že útočník měl ještě velké množství nepoužité munice, a kdyby jen náhodně střílel kolem sebe, mohl být počet obětí mnohem větší.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme