Summit NATO rozhodne o budování protiraketového štítu

V Lisabonu začala vrcholná schůzka 28 členský zemí Severoatlantické aliance. Summit má dát odpověď na otázku, jestli si Aliance vybuduje svůj protiraketový štít. Předpokládá se, že rozhodnutí bude znít ANO.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Summit NATO v Lisabonu

Summit NATO v Lisabonu | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Některé země, například Německo ale argumentují tím, že protiraketová obrana snižuje význam jaderného odstrašení. Evropa by se mohla zbavit části amerických atomových hlavic. Francie si chce ale svůj jaderný arzenál ponechat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Summit NATO sleduje v Lisabonu zpravodaj Pavel Novák

Také prezident Václav Klasu zastává názor, že pro úplné nahrazení jaderné doktríny protiraketovým štítem ještě nenazrál čas. „Já si myslím, že není důvod v tom dělat nějakou radikální změnu právě teď v tuto chvíli,“ řekl český prezident.

Summit by měl také zahájit novou éru vztahů západního vojenského bloku s Ruskem. Vše se má točit právě kolem plánů na společnou protiraketovou obranu, do níž by se kromě aliance zapojila i Moskva. Rusko se zatím k novým návrhům na protiraketový deštník nikdy oficiálně nevyjádřilo.

Vyslanec při NATO Dmitrij Rogozin nedávno řekl, že plán společné obrany je nemyslitelný. Poradce prezidenta Medveděva dnes tato tvrzení mírnil. Uvedl, že vytvoření společného systému je plně reálné a vše závisí jen na politické vůli. Prezident Medveděv podle něj přiváží do Lisabonu řadu námětů, týkajících se právě této otázky.

Přehrát

00:00 / 00:00

O programu lisabonského summitu NATO mluvili zpravodajové Pavel Novák a Lenka Kabrhelová a spolupracovník Českého rozhlasu v USA Dušan Neumann

Očekává se, že vrcholná schůzka určí také výhled, jak stahovat vojáky z Afghánistánu. Odejít by měli v roce 2014. Část zemí je ale k tomuto datu skeptická. Jako nereálné vidí úplné zrušení vojenské přítomnosti NATO v Afghánistánu k tomuto datu i prezident Václav Klaus.

Účastníci setkání by měli také rozhodnout o zeštíhlení NATO a o snížení nákladů na fungování aliance. Mnozí z evropských spojenců přitom investují do aliance méně než dvě procenta HDP. Spolupracovník Českého rozhlasu v USA Dušan Neumann připomněl, že vojenský rozpočet USA je 710 miliard dolarů, zatímco celé Evropy jen 260 miliard.

Státníky hlídají tisíce policistů

V Lisabonu panují mimořádná bezpečnostní opatření. K 28 prezidentům, premiérům a také ministrům obrany a zahraničí zítra přibudou zástupci dalších zemí, které přispívají do mise ISAF a také ruský prezident Dmitrij Medveděv.

Bezpečnostní opatření se týkají hlavně okolí výstaviště Vasco de Gama. Oblast se stala uzavřenou zónou, je obehnaná drátěnými ploty a je úplně oddělena od zbytku obchodního centra.

V ulicích hlídkuje asi sedm tisíc policistů, nad městem létá vrtulník a řeku Tejo, které teče kolem výstaviště, křižuje hlídková loď.

Pavel Novák, Igor Maňour, Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme