Švédsko chce zpátky povinnou vojnu. Chybí mu vojáci a bojí se nebezpečí

Bezpečnostní situace Švédska se zhoršuje a zemi se nedostává vojáků, kteří by ji v případě potřeby ochránili. Takový je závěr vládního vyšetřování, jež zároveň navrhuje řešení: obnovit povinnou vojenskou službu, a to už od příštího léta. Informuje o tom Švédský rozhlas.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Švédští vojáci (ilustrační foto).

Švédští vojáci (ilustrační foto). | Foto: Fotobanka Profimedia

Od roku 2010, kdy Švédsko zrušilo povinnou vojenskou službu ve prospěch profesionální, z dobrovolníků složené armády, se tamní ozbrojené složky potýkají s nedostatkem vojáků. Od 1. července 2017 by mezery mělo vyplnit několik tisíc mladých lidí, které každoročně povolá znovuobnovená vojenská služba, navrhl vyšetřovací výbor švédské vlády.

Jeho šéfka Annika Nordgren Christensenová upřesnila, že odvody by se příští rok dotkly mužů a žen narozených v letech 1999 a 2000. Vybráni by ovšem byli pouze ti nejmotivovanější a nejkvalifikovanější jedinci, ujistila na středeční tiskové konferenci s tím, že švédská armáda se bude i nadále opírat o dobrovolnou službu.

JAK JE TO U NÁS?
- Povinná vojenská služba byla zrušena k 31. prosinci 2004.
- Od 1. ledna 2005 je Armáda ČR plně profesionální; v roce 2015 čítala 21 970 vojáků z povolání.
- Přesto dál platí všeobecná branná povinnost, a to pro všechny občany od 18 do 60 let. Povolání k výkonu vojenské služby se však týká jen válečného stavu či stavu ohrožení státu.
- Letos schválená novela branného zákona umožňuje plnoletým dobrovolníkům, aby se k branné povinnosti z vlastního rozhodnutí přihlásili.

Stockholm teď návrh hodlá konzultovat s odborníky, od kterých očekává vyjádření do konce ledna 2017. Poté chce přikročit k definitivnímu rozhodnutí.

Sociálnědemokratický ministr obrany Peter Hultqvist podle Švédského rozhlasu věří, že se návrh dočká široké podpory i mezi poslanci.

Vláda by se však obešla i bez jejich souhlasu. Současná legislativa totiž odvody nezrušila, ale pouze pozastavila, a v případě nutné potřeby tak zákon stále umožňuje povolat všechny dospělé mezi 18. a 70. rokem. Proto měl vyšetřovací výbor navrhnout řešení, které by nevyžadovalo změnu zákona.

mls Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme