Svět upírá zrak k polskému Walbrzychu. V podzemních tunelech má být 'zlatý vlak'

Legendární zlatý vlak zatím v Polsku na vlastní oči nikdo neviděl. Polské úřady jsou ale přesvědčeny o tom, že se skrývá někde v podzemním tunelu u polského Walbrzychu. Záhadný vlak tak přitáhl k tomuto zapadlému koutu Polska pozornost celého světa.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Železnice, koleje, vlak

Železnice, koleje, vlak | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

Strojím u 65. kilometru trati z Vratislavi do Walbrzychu. Koleje tady vedou mezi kopci a nedaleko je zámek Książ, hlavní turistická atrakce zdejšího kraje.

Právě na tomto úseku se má skrývat pověstný zlatý vlak, a to sem přitahuje lidi z okolí, říká jeden z návštěvníků asi padesátiletý Wojciech:

Přehrát

00:00 / 00:00

Svět upírá zrak k polskému Walbrzychu. V podzemních tunelech má být ‚zlatý vlak‘. Na místě natáčel zpravodaj ČRo v Polsku Vít Pohanka

„Chtěli jsme se sem podívat, na pravděpodobné místo úkrytu vlaku. Stálo nám to za to, je to jiné, i když jsme tady na zámku byli už dřív.“

Průvodce Michal Chmielarz nicméně nepochybuje o tom, že okolní kopce skrývají mnoho tajemství. Zpráva o zlatém vlaku ho proto nepřekvapila.

„Vlak vyjel z Vratislavi směrem sem, to vypověděl jeden z lidí, kteří ho vypravili. Potvrzuje to i výpověď jednoho železničáře ze Świebodzic. Do Walbrzychu už ale nedojel, takže zmizel někde na trati. Tam se teď po něm pátrá,“ dodává Chmielarz.

Zlatý vlak, který je zřejmě plný vzácného nákladu a který u města měli na konci 2. světové války ukrýt nacisté, jsem tady ani já, ani nikdo jiný zatím nenašel.

Představitel polského ministerstva kultury Piotr Żuchowski ale v pátek uvedl, že úřady mají k dispozici georadarový snímek, na kterém je vidět vlak skrytý v podzemí.

Podzemní komplexy vybudované nacisty v polském Dolním Slezsku jsou tak stále zahaleny tajemstvím a lákají jak výzkumné pracovníky, tak i turisty. Dodnes není jasné, k čemu štoly a obrovské podzemní haly sloužily. V regionu se už dříve byli podívat zpravodaj Petr Vavrouška i redaktor Martin Karlík.

Vstup do podzemních chodeb Rzeczka, které jsou součástí komplexu Riese v Sovích horách na jihu Polska. Během druhé světové války ho budovali nacisté | Foto: Martin Karlík

Vít Pohanka, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme