Švýcarští celníci zabavili přes čtvrt tuny slonoviny. Kvůli ní zemřelo až 50 slonů

Celníci na letišti ve švýcarském Curychu objevili rekordní množství slonoviny, která mířila do Číny. Vážila 262 kilogramů. Kvůli takovému množství muselo v Africe zemřít 40 až 50 slonů. Cena na černém trhu by podle odhadů přesáhla 10 milionů korun. O nálezu ze začátku července včera informovaly švýcarské úřady.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Švýcarští celníci zabavili na letišti v Curychu přes čtvrt tuny slonoviny, slonovina

Švýcarští celníci zabavili na letišti v Curychu přes čtvrt tuny slonoviny, slonovina | Zdroj: Reuters

Tři čínští občané, kteří s kufry cestovali do Pekingu, jsou na svobodě. Hrozí jim ale pokuta až 400 tisíc švýcarských franků, tedy přibližně milion korun.

Podle vedoucího celníků na curyšském letišti Heinze Widmera se chovali podobně jako pašeráci drog:

„V systému jsme objevili, že tři Číňané cestují spolu a dohromady mají osm zavazadel. Všechny do jednoho byly plné slonoviny. Dohromady tam bylo 172 kusů. Podobně to dělají pašeráci drog, zkoušejí poslat osm nebo deset kufrů a doufají, že objevíme jen jeden dva a zbytek projde."

Čína patří k největším odběratelům slonoviny a nosorožčích rohů na světě. Mezinárodní obchod se slonovinou je sice od roku 1989 zakázán, právě v Číně ale zůstává legální.

Švýcarští celníci zabavili na letišti v Curychu přes čtvrt tuny slonoviny, slonovina | Foto: Reuters

Anna Jadrná, Štěpán Sedláček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme