Syřané v Turecku dostanou platební karty. Mají snížit motivaci k odchodu do Evropy

Uprchlíci ze Sýrie, kteří žijí v Turecku, dostanou od Evropské unie platební karty. Na ně jim každý měsíc přijdou peníze, aby si mohli koupit třeba základní potraviny. Evropská unie na to vyčlení skoro 350 milionů eur, tedy asi 9,5 miliardy korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Budou mít na zajištění jídla a střechy nad hlavou pro své rodiny. Své děti budou moci poslat do škol, místo toho, aby je museli nutit pracovat," popsal eurokomisař pro humanitární pomoc Christos Stylianides.

Evropská unie chce uprchlíkům poskytnout tuto pomoc, aby zůstali v Turecku a nechtěli jít dál do Evropy.

V Turecku jsou víc než tři miliony syrských uprchlíků a další stovky tisíc uprchlíků jiných národností. Péče o ně Turky stála už zhruba 10 miliard dolarů.

I přesto stovky tisíc Syřanů žijí v Turecku v bídě a nouzi. Nemůžou třeba posílat děti do školy. Úvaha je taková, že pokud dostanou pomoc, nebudou chtít do Evropy.

Program OSN podobnou takzvanou karetní pomoc provozuje na jiných místech světa už roky. Studie ukazují, že pokud se lidé mohou postarat o své děti, aby mohly chodit do školy, mohou si kupovat základní potraviny, k čemuž jim slouží takové platební karty, snižuje to jejich motivaci přesouvat se jinam.

Zhruba milion nejvíce ohrožených syrských uprchlíků, kteří nemají vlastní prostředky, mají malé děti, nemohou pracovat, by měli dostat debetní karty, na které by jim měsíčně chodily zatím neupřesněné částky.

Ve vybraných supermarketech, které bude provozovat OSN, by si mohli nakupovat základní potraviny a potřeby.

Dohoda s Tureckem

Po neúspěšném pokusu o puč v Turecku se objevovaly spekulace, že Turecko dohodu s Evropskou unií o uprchlících vypoví, to ale neudělalo.

Podle diplomatů vše zatím funguje. Počet uprchlíků připlouvajících do Řecka se jen nepatrně navýšil.

Turci tak zatím stále plní to, co slíbili, ačkoliv zatím pro své občany nezískali privilegium cestovat bez víz do Evropy, protože neplní všechny podmínky.

Nenaplnila se zatím ani obava, že se běženecká vlna přesune zpět na italské ostrovy z Libye.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme