Syriza slaví vítězství v řeckých volbách. Jednobarevnou vládu však nesestaví

Koalice řeckých radikálně levicových stran Syriza se raduje z vítězství v předčasných parlamentních volbách. Odstupující premiér Antonis Samaras z Nové demokracie uznal porážku a poblahopřál šéfovi Syrizy Alexisovi Tsiprasovi. Syrize jen těsně unikla možnost sestavovat jednobarevnou vládu, Řecko tak čekají možná složitá povolební vyjednávání. Zatím se nejvíc mluví o tom, že by Syriza mohla jít do koalice s Nezávislými Řeky. První jednání už jsou naplánovaná.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Příznivci řecké radikálně levicové koalice Syriza oslavují volební vítězství

Příznivci řecké radikálně levicové koalice Syriza oslavují volební vítězství | Zdroj: Reuters

„Je to velké vítězství pracujících. Od zítřka se už nenecháme ponižovat. Nad Řeckem zase bude svítit slunce a budeme mít důvod se smát,“ sliboval na setkání s několika tisíci voliči na náměstí před univerzitou v centru Atén šéf hnutí Syriza Alexis Tsipras.

Za prioritu vlády, kterou bude sestavovat, považuje snížení 25procentní nezaměstnanosti. Oznámil také, že chce s věřiteli vyjednat spravedlivé a vzájemně výhodné podmínky pro splácení řeckého dluhu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Syriza se raduje z vítězství v předčasných parlamentních volbách, její příznivci v ulicích Atén oslavovali. Natáčel tak Pavel Novák

Syriza i při bonusu 50 mandátů, které řecký zákon přiznává vítězi voleb, nesestaví vládu sama. Má 149 křesel, tedy jí k většině v parlamentu chybí dvě křesla.

Nejspíš se proto spojí s malou stranou Nezávislých Řeků, která má 13 mandátů a řadu podobných cílů jako radikální levice. Nikdo však nezná cenu takového spojenectví. První jednání by se měla uskutečnit dnes dopoledne.

Několik tisíc příznivců radikální levice se sešlo po volbách v centru Atén. S vlajkami s nápisem Syriza a heslem Přichází naděje! zaplnili náměstí před univerzitou, kde lídr Syrizy Alexis Tsipras opakoval své už dobře známé sliby o skoncování s úsporným programem, o vytváření pracovních míst a o sociálních projektech pro chudé. A dav mu tleskal.

Pan Thakis Českému rozhlasu řekl, že je velmi spokojený s výsledkem voleb. Díky Syrize podle něj Řekové zase získají zpět svou hrdost. Doufá, že lidé zase budou mít stálou práci, o kterou se nebudou muset bát.

Nová řecká vláda se bude muset rychle dohodnout s eurozónou, jinak zemi hrozí bankrot

Číst článek

Podle paní Evity začnou vítězstvím Syrizy změny nejen v Řecku, ale v celé Evropě. Myslí si, že se musí od základu změnit naše vnímání světa.

Učitel pan Babis sice ještě neví, co od Syrizy a Alexise Tsiprase čekat, ale je prý hlavně rád, že ti, co v Řecku 40 let vládli – tedy socialisté a konzervativci – už nejsou u moci. „Teď se toho ujme někdo nový a uvidíme, co dokáže.“

Příznivci radikální levicové strany Syriza slaví v ulicích po vítězství strany v řeckých předčasných parlamentních volbách | Foto: Reuters

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme