Systém včasné výstrahy v Nice selhal. Před nebezpečím varoval dvě hodiny po útočníkově smrti

Systém včasného varování vyvinutý francouzskou vládou v noci ze čtvrtka na pátek fatálně selhal. Mobilní aplikace, která má občany varovat před nebezpečnými situacemi, totiž o hrozbě v Nice informovala až v půl druhé ráno, tedy v době, kdy už byl atentátník přes dvě hodiny po smrti. Francouzské úřady jsou proto pod palbou kritiky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kamion, kterým útočník najel do slavících lidí v Nice

Kamion, kterým útočník najel do slavících lidí v Nice | Zdroj: Reuters

Listopadová tragédie v Paříži, při které zemřelo 130 lidí, se neměla už nikdy opakovat. Nejen díky mimořádně zpřísněným bezpečnostním opatřením, ale i zásluhou speciální mobilní aplikace – navržené specialisty francouzské vlády – která měla v případě jakékoli hrozbě lidem rozesílat informace o potenciálních hrozbách.

Aplikace byla spuštěna v červnu a od té doby si ji do svých telefonů stáhly miliony lidí. Jenže těm, kteří se ve čtvrtek vypravili do centra Nice, moc nepomohla.

První informace o tragédii v Nice totiž na mobily lidem v ohrožené oblasti totiž přišly až v půl druhé v noci. Tou dobou už ale vrah byl přes dvě a půl hodiny po smrti.

„Ukryjte se, nevycházejte, bezpečnostní složky zasahují kvůli atentátu,“ stálo v upozornění, které dostali lidé, kteří v té době pobývali v Nice a v okolí. Úlohu oficiální aplikace tak brzy převzaly sociální sítě, kde se informace o možném nebezpečí objevily prakticky okamžitě.

Francouzské úřady jsou kvůli selhání „bezpečnostního projektu“ od pátečního rána terčem kritiky. Proč systém selhal, zatím vysvětlit nedokázaly. Ministerstvo vnitra pouze uvedlo, že aplikace zatím v oblastech daleko od Paříže nemusí vždy fungovat stoprocentně.

sva Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme