Táhni, křičeli na Merkelovou v Drážďanech. V průzkumech patří kancléřka mezi nejoblíbenější

Stovky lidí v pondělí při oslavách výročí znovusjednocení Německa v Drážďanech daly najevo svůj odpor vůči kancléřce Angele Merkelové a spolkovému prezidentovi Joachimu Gauckovi. Převážně pravicoví protestující pokřikovali "táhni" nebo "Merkelová musí pryč". Oba politiky přitom podle televize n-tv označovali za zrádce lidu. Navzdory atmosféře patří kancléřka stále mezi nejoblíbenější německé politiky. Podle magazínu Spiegel je na třetím místě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německá kancléřka Angela Merkelová promluvila před poslanci

Německá kancléřka Angela Merkelová promluvila před poslanci | Zdroj: Reuters

V saském hlavním městě v pondělí za účasti řady předních politiků vrcholí oslavy 26. výročí znovusjednocení Německa. Hněv protestujících z řad strany Alternativa pro Německo (AfD) a protiislámského hnutí Pegida směřoval zejména proti Merkelové a Gauckovi, kteří jsou známi svou vstřícností vůči uprchlíkům.

Dvě exploze před víkendem

Aby policie zajistila přístup politiků na pondělní oslavy, musela část protestujících vytlačit. Strážci zákona, kteří to uvedli na Twitteru, jsou v Drážďanech nasazeni v počtu asi 2600. Bezpečnostní obavy zvýšily před víkendem exploze dvou improvizovaných bomb. Jedna byla nastražena před mešitou a druhá před mezinárodním konferenčním centrem. Naštěstí nikoho nezranily.

Sasko je v rámci Německa nechvalně proslulé výpady proti uprchlíkům nebo žhářskými útoky na jejich ubytovny.

Trojici žhářských útoků, i když tentokrát proti policejním autům, zaznamenaly úřady i v neděli. Dnes očekávají 11 demonstrací, a to jak protiimigračních, tak takových, které vyzvou k toleranci.

Německo je sjednocené 26 let. Východ země ale nadále zaostává, i kvůli xenofobním tendencím

Číst článek

Merkelová je stále oblíbená

Německá kancléřka Angela Merkelová nadále patří mezi nejpopulárnější politiky spolkové republiky, a to navzdory kritice její uprchlické politiky nebo neúspěchům Křesťanskodemokratické unie (CDU) v několika posledních zemských volbách. V aktuálním průzkumu, který zveřejnil magazín Spiegel, skončila na třetím místě.

Na otázku, jestli by v budoucnu měla hrát důležitou roli v německé politice, odpovědělo v případě kancléřky 59 procent dotázaných kladně. Merkelovou předstihli jen ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier ze sociální demokracie (72 procent) a ministr financí Wolfgang Schäuble z CDU (64 procent).

Gauck skončil čtvrtý

Spolkový prezident Joachim Gauck, který už oznámil, že se nebude ucházet o druhé funkční období, skončil s 58 procenty hned za německou kancléřkou. Šéf koaliční sociální demokracie Sigmar Gabriel je se 47 procenty jedenáctý. O dvě místa výše je s 50 procenty bavorský premiér a předseda Křesťanskosociální unie (CSU) Horst Seehofer.

V první desítce oblíbenosti jsou také ministryně obrany Ursula von der Leyenová a ministr vnitra Thomas de Maiziére (oba CDU). Von der Leyenová je s 52 procenty šestá a de Maiziére s 50 procenty sedmý až devátý.

Průzkum agentury TNS se na konci září dotazoval 1006 Němců starších 18 let.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme