Teroristický útok v Paříži odsoudili Obama, Putin, čeští politici i islámská univerzita

Světoví politici odsuzují útok na satirický týdeník Charlie Hebdo v Paříži. Odsoudili ho prezidenti USA i Ruska, britský premiér, německá kancléřka, šéf Evropské komise nebo zástupci Ligy arabských států. Přidali se i čeští politici, třeba prezident Miloš Zeman posílá do Francie kondolenci, v níž útok odsuzuje jako výpad proti svobodě slova a základním evropským hodnotám.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Místo atentátu policie neprodyšně uzavřela

Místo atentátu policie neprodyšně uzavřela | Zdroj: Reuters

Americký prezident Barack Obama vyjádřil Francouzům svou účast po „hrůzné střelbě“ a zároveň jim nabídl pomoc při pronásledování a potrestání zločinců zodpovědných za masakr.

Ruský prezident Putin prostřednictvím svého mluvčího Dmitrije Peskova prohlásil, že Rusko „důrazně odsuzuje terorismus ve všech jeho formách“.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reakce muslimského světa na teroristický útok v Paříži přiblížil z Egypta zpravodaj ČRo Štěpán Macháček

Ministerský předseda David Cameron útok na Charlie Hebdo ostře odsoudil napřed na sociálních sítích a pak i na půdě parlamentu při premiérských interpelacích.

Zločin označil slovem „odporný“ a zdůraznil, že Británie stojí po boku Francie v boji proti terorismu a při obraně svobody tisku.

Pobouření nad událostmi v Paříži a soustrast rodinám a přátelům obětí vyjádřili taky šéf britské diplomacie Philip Hammond a další přední britští politici.

Německá kancléřka Angela Merkelová poslala francouzskému prezidentovi Francoisi Hollandovi kondolenční telegram.

Týdeník Charlie Hebdo dnes vyšel s obálkou, kde je karikatura spisovatele Michela Houellebecqa související s jeho čerstvě vydanou knihou Soumission (Podrobení) o budoucnosti v islamizované Francii. Kresba ukazuje podroušeného romanopisce s nápisem „Předpovědi kouzelníka Houellebecqa“, kde fiktivní autor žertuje, že letos přijde o všechny zuby a v roce 2022 bude slavit ramadán. Na redakci týdeníku dnes zaútočili ozbrojení muži a zabili 12 lidí včetně dvou policistů. Mezi mrtvými jsou také karikaturisté listu i jeho šéfredaktor.
Zdroj: ČTK

Podle ní není útok na redakci magazínu jen útokem na život a bezpečnost francouzských občanů, ale je to i útok na základní prvek evropské kultury, která se hlásí ke svobodě a demokracii. Merkelová píše, že je pařížským atentátem otřesena a označuje ho za ohavný čin.

Ozval se také předseda Evropské komise Jean Claude Juncker. Na svém twitterovém účtu napsal, že je událostí „hluboce šokován“.

Čin důrazně odsoudili i zástupci Ligy arabských států, sdružující více než dvě desítky arabských islámských zemí. Generální tajemník Ligy arabských států Nabíl Arabí vyjádřil rodinám obětí, francouzskému lidu a francouzské vládě upřímnou soustrast a zraněným popřál rychlé uzdravení.

Saúdská Arábie odsoudila útok jako barbarský teroristický čin. Podle saúdského stanoviska islám takovéto akty odmítá stejně, jako je odmítají jiná náboženství.

Vedení prominentní islámské univerzity Al-Azhar se sídlem v Káhiře, která patří k významným autoritám sunnitského islámu, pak v prohlášení uvedlo, že „islám odsuzuje veškeré násilí“, a vyjádřilo lítost nad útokem, který označilo za „kriminální“ čin.

Ozvali se i duchovní vůdci ruských muslimů. Ti útok odsoudili, a vyzvali zároveň k zachování klidu – varovali před provokacemi i neadekvátní reakcí úřadů nebo veřejnosti. Rada muftích vydala prohlášení, ve kterém vybídla novináře a všechny, kteří mají vliv na společnost, aby si uvědomili význam vytištěného i proneseného slova a aby nezapomněli na vnitřní cenzuru a respektovali city lidí jiné kultury.

Při útoku na redakci Charlie Hebdo zastřelili teroristé v Paříži 12 lidí, před policií prchají

Číst článek

Také úřad egyptského muftího, nejvyšší islámské autority v zemi, vyzval francouzskou společnost a média, aby se nepředháněla v plošném obviňování muslimů a vyjádřil naději, že francouzské úřady co nejdříve dostihnou skutečné pachatele zločinu.

V podobném duchu se vyslovil i zástupce Ústředí muslimských obcí (ÚMO) v České republice. Podle předsedy ÚMO Muneeba Alrawiho nemá jednání útočníků nic společného s islámem. Ústředí útok „co nejostřeji“ odsoudilo, označilo ho za hanebný a rodinám obětí vyjádřilo nejhlubší soustrast. Zároveň vyzvalo ke zdrženlivosti, smířlivosti a úměrnosti.

Slyšet se nechala i katolická církev. Vatikán označil útok na magazín známý satirickými výpady proti radikálnímu islámu za „ohavný“.

Okolí sídla Charlie Hebdo v Paříži je po útoku uzavřené | Foto: Jan Šmíd

Reagují i čeští politici. Hluboké zarmoucení vyjádřil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

„Přestože zatím neznáme úplné detaily, jako premiér ČR plně odsuzuji jakýkoliv akt terorismu a násilí páchaného na nevinných lidech,“ uvedl. „Teroristický útok v Paříži jasně ukazuje, že je třeba nepolevit v mezinárodním úsilí a spolupráci zemí v boji proti terorismu,“ doplnil.

Prezident Miloš Zeman poslal svému francouzskému protějšku Hollandovi kondolenci.

„Jsem rozhořčen tímto krvavým zločinem, který si dosud vyžádal dvanáct lidských životů a který vnímám jako výpad proti svobodě slova a základním hodnotám, na nichž stojí evropská společnost. Vážený pane prezidente, dovolte mi, abych v této pohnuté chvíli vyjádřil jménem české veřejnosti i jménem svým hlubokou soustrast Vám i rodinám obětí,“ píše Zeman v kondolenci.

Prohlášení českého MZV k teroristickému útoku v Paříži: Česká republika kategoricky odsuzuje vražedný, teroristický útok na novináře redakce Charlie Hebdo a na francouzské policisty 7. ledna 2015 v Paříži.Zcela nepřijatelné chování útočníků představuje nejhrubější neúctu k lidským životům, současně je projevem nepřátelství vůči svobodě slova, k níž se Česká republika hlásí. Česká republika sdílí s Francouzskou republikou přesvědčení o nutnosti boje s terorismem ve všech jeho podobách. Zároveň chce vyjádřit upřímnou soustrast rodinám obětí, zraněným přeje brzké uzdravení a doufá v brzké dopadení útočníků.

Soustrast Francouzům vyjádřil i ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). I on prý poslal dopis svému francouzskému protějšku.

„V něm sděluji, že Česká republika bude pokračovat v té nejtěsnější spolupráci s Francií na tvrdém zásadním boji s terorismem. To je věc, kterou jsme činili společně s Francouzi dodnes a budeme v tom pokračovat,“ řekl Zaorálek.

Čin odsoudil i ministr obrany. „Člověka hned napadne, že takzvaný Islámský stát nebo islámský fundamentalismus nebo zneužívání islámu, abych byl přesnější, je prostě nebezpečí, které nelze podceňovat, nemá tak úplně hranice a je potřeba se podle toho chovat a myslet na zajištění bezpečnosti i na našem území,“ uvedl ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

„Když se pokusím tuhle věc malinko, malinko zlehčit nebo se na ni podívat z jiného úhlu, tak to zase znovu dokládá, že terorismus rozhodně nemá smysl pro humor,“ dodal Stropnický.

Nekompromisní byl ve svém hodnocení ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). „Tento hnusný teroristický útok co nejpříkřeji odsuzuji. Je to útok nejen na svobodu slova, ale i na principy demokracie a euroatlantické identity,“ uvedl.

Vedle odsuzujících reakcí se však údajně objevují i ty, které útok schvalují nebo oslavují. Agentury informují, že se takové komentáře objevují třeba na internetu, zmiňují oslavnou střelbu do vzduchu mezi Palestinci v uprchlickém táboře na jihu Libanonu nebo citují bojovníka Islámského státu.

Bylo to dost hrozné, říká svědek útoku na redakci týdeníku Charlie Hebdo

Číst článek

Střelba v redakci francouzského listu Charlie Hebdo v Paříži | Foto: ČTK

Martin Dorazín, Jiří Hošek, ČTK, Český rozhlas, Štěpán Macháček, Nikola Bojčev, Pavel Polák, kov, Michaela Široká Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme