Test nervů. Na příjezdech do Doveru čekají motoristé až 16 hodin

Na dálnici před anglickým Doverem stály desítky tisíc aut až 16 hodin v zácpě. Dramatickou situaci řeší už i britská vláda. Důvodem jsou přísnější kontroly na francouzských hranicích a malý počet francouzských úředníků ve službě. Na britských školách navíc začaly prázdniny v pátek a řada rodin tak o tomto víkendu vyrazila na dovolenou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Doprava před anglickým Doverem zcela zkolabovala

Doprava před anglickým Doverem zcela zkolabovala | Zdroj: ČTK

Kolony se začínají tvořit už na dálnici M20, která přechází v silnici A20 ještě daleko před Doverem. Britská média odhadují, že v jednu chvíli uvízlo v zácpě až 250 tisíc lidí, kteří jeli poslední 15kilometrový úsek do Doveru 12 do 16 hodin. A pak ještě museli čekat v samotném přístavu.

Policisté použili dokonce vrtulník, aby zajistili dodávku balené vody zoufalým turistům. Řada lidí strávila v autě celou noc.

„Všichni vystoupili z aut a povídali si. Včera bylo hodně teplo. Viděl jsem, jak lidé přímo na dálnici hráli fotbal. Neměli jsme moc informací a netušili pořádně, co se děje. Policie a záchranáři se ale opravdu snažili. Vraceli se k nám s nejnovějšími poznatky a rozdávali vodu. Netušili jsme, jak dlouho to celé potrvá,“ popsal britský turista, který vyjel z domova z jižního Walesu v sobotu brzy ráno, a na trajekt se dostal až v neděli.

Pomsta za brexit?

Lidé se vydávali na dlouhou cestu do města nebo k čerpací stanici, aby si zajistili nějaký proviant. Kdo měl tu možnost, tak zvolil alternativní možnost cesty Eurotunelem z Folkestonu.

Bývalý ministr dopravy Patrick McLoughlin, dnes výkonný předseda britských Konzervativců, v BBC řekl, že to není pomsta Francouzů za blížící se brexit. Na sociálních verzích se to totiž hemží sarkastickými narážkami na výsledek unijního referenda. „Takhle to vypadá v praxi, když země získá do svých rukou skutečnou kontrolu hranic,“ glosují někteří uživatelé.

Jen jeden francouzský úředník

Oficiální verze tvrdí, že za zdržení může enormní nápor dovolenkářů (na většině anglických státních škol skončila výuka až teď ve čtvrtek a v pátek) v kombinaci se zpřísněním bezpečnostních kontrol na francouzských hranicích po nedávném atentátu v Nice.

Vedení doverského přístavu ale současně přiznalo, že francouzská pohraniční policie posílá do služby zcela nedostatečný počet pasových úředníků. Podle Daily Mailu byl v jednu chvíli ve službě jen jediný Francouz a kontrola jednoho autobusu zabrala až 40 minut.

S velkým zdržením je prý třeba počítat nejméně do pondělního rána. Britská vláda přiznala, že došlo k mimořádnému narušení provozu a že posílá vlastní úředníky, aby francouzským kolegům s pasovou kontrolou pomohli.

Jiří Hošek, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme