'Test přátelství'. Žádost o vydání Gülena projednávají v Ankaře američtí úředníci

Pracovní skupina amerických ministerstev spravedlnosti a zahraničí projednává v Ankaře požadavek Turecka na vydání islámského klerika Fetulaha Gülena. Muže, který žije ve Spojených státech, označují turecké úřady za strůjce neúspěšného červencového státního převratu. Gülen to popírá. S tureckým prezidentem Recepem Erdoganem se sejde americký viceprezident Joe Biden.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Islámský duchovní Fethullah Gülen

Islámský duchovní Fethullah Gülen | Foto: BBC News, zdroj: YouTube.com

Žádost o vydání Gülena poslalo Turecko do Spojených států hned po potlačeném puči. Washington ale extradici odmítl jako neodůvodněnou.

Opakovaný požadavek teď řeší zástupci americké administrativy přímo v Turecku. Sám Gülen účast na puči odmítá. Právě stoupenci jeho hnutí se ale stali terčem rozsáhlých čistek.

Vydání Fetulaha Gülena považuje Turecko za test amerického přátelství a bude na programu i zítřejšího jednání amerického viceprezidenta Joe Bidena. Ten se v Ankaře sejde i s tureckým prezidentem Erdoganem.

Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme