Theresa Mayová k aktivaci brexitu parlament nepotřebuje, spekuluje britský tisk

Britská premiérka Theresa Mayová nejspíš obejde Dolní sněmovnu a začne jednání s Evropskou unií o brexitu bez parlamentního souhlasu. S tímto tvrzením dnes přišel britský Telegraph. Nesouhlas Dolní sněmovny je přitom jednou z nejreálnějších možností, jak britskému odchodu z unie zabránit nebo ho alespoň rozmělnit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britská premiérka Theresa Mayová (archivní foto)

Britská premiérka Theresa Mayová (archivní foto) | Zdroj: Reuters

Podle Telegraphu si premiérka Mayová nechala udělat právní analýzu, která potvrdila, že ministerská předsedkyně má výkonnou moc k tomu aktivovat článek 50 bez souhlasu parlamentu. Přitom bylo nemálo těch, včetně třeba expremiéra Tonyho Blaira, kteří tvrdili, že se Dolní sněmovna obejít nedá, protože červnové referendum a jeho výsledek mají jen poradní, doporučující charakter a nejsou právně závazné.

Přitom podle postojů před plebiscitem bylo asi 440 z 650 členů Dolní sněmovny proti odchodu své země z Evropské unie. Je to ale třeba brát zatím s rezervou, byť Telegraph mívá dobré informace, pokud jde o ideově spřízněnou Konzervativní stranu. Na oficiální potvrzení z Downing Street se ale stále čekáme.

Ve finále však parlament obejít nelze

Je velmi pravděpodobné, že parlament stejně dostane slovo v jednom podstatném okamžiku, a to až Británie dojedná nové podmínky vztahů se zbytkem Evropské unie. Tyto výsledky jednání by britský parlament měl posvětit, což s velkou pravděpodobností nebude nic automatického.

Premiérka Mayová s aktivací článku 50 zatím otálí. Jak několikrát zdůraznila, napřed musí existovat celobritská shoda, čeho by země vlastně chtěla dosáhnout, jaký by byl ideální model vztahů se zbytkem Evropské unie.

Theresa Mayová chce navíc do procesu aktivace čl. 50 zapojit všechny regionální vlády, včetně skotské. A právě to může být oříšek, protože zrovna Skotové si odchod země z EU velmi nepřejí; 62 procent voličů ve Skotsku hlasovalo pro setrvání v unii.

Výsledek referenda přišel jako naprosté překvapení, jak pro vítěze, tak pro poražené. Expremiér Cameron dostal před pár týdny vynadáno od jednoho z výborů Dolní sněmovny, že hrubě zanedbal přípravy na případný brexit, když jednotlivým ministerstvům nezadal, aby se na tuto variantu přichystala.

Britští úředníci teď dohánějí zpoždění a premiérka Mayová naznačila, že do konce letošního roku se článek 50 aktivovat nebude.

Hlasovací lístky pro referendum o brexitu | Foto: Reuters

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme