Theresa Mayová se stala novou premiérkou Velké Británie

Velkou Británii vede po 26 letech opět žena. Královna Alžběta II. přijala ve středu rezignaci Davida Camerona. Vzápětí jmenovala novou premiérkou Spojeného království Theresu Mayovou. Cameron odstoupil poté, co se Britové rozhodli v červnovém referendu pro odchod z EU. On sám vedl kampaň za setrvání země v unii.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Theresa Mayová se stala novou premiérkou Velké Británie

Theresa Mayová se stala novou premiérkou Velké Británie | Zdroj: Reuters

Theresa Mayová ve svém prvním projevu před sídlem ministerských předsedů v Downing Street řekla, že hodlá vést vládu ve stejném duchu jako David Cameron. Více se ale chce zaměřit na sociální otázky a spravedlnost pro všechny občany.

Důležitým úkolem je také podle ní sjednotit národ poté, co ho rozdělilo referendum o odchodu Británie z Evropské unie.

„Naše země po referendu čelí historické národní změně. A věřím, že jako Velká Británie se této výzvy chopíme. Po odchodu z Evropské unie naše země ve světě získá novou silnou a pozitivní roli. Z Británie vybudujeme zemi, která není jen pro pár privilegovaných lidí, ale pro všechny Brity,“ řekla 59letá Mayová.

Vývoj na britské politické scéně po červnovém rozhodnutí o brexitu pozorně sleduje celá Evropa. Záleží totiž na nové premiérce, kdy Británie spustí proces svého vystoupení z EU.

Mayová dříve potvrdila, že Spojené království skutečně z EU odejde. Ačkoliv je to prý scénář, který si nepřála. Jednání prý ale zahájí asi až příští rok, aby měla čas se na rozhovory dostatečně připravit.

Britskou premiérku také čeká sestavení nové vlády. S obměnou kabinetu začala hned po svém nástupu do funkce. Ministrem financí například jmenovala dosavadního šéfa diplomacie Philipa Hammonda. Nahradil tak George Osborna, který rezignoval.

Johnson povede zahraničí, Hammond finance. Britská premiérka začala sestavovat vládu

Číst článek

Theresa Mayová se stala novou premiérkou Velké Británie. Funkcí ji pověřila královna Alžběta II. | Foto: Reuters

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker Mayové ke zvolení pogratuloval a vyzval ji, aby jednání s EU zahájila brzy. Předseda Evropské rady Donald Tusk zase věří v úspěšnou spolupráci s novou premiérkou.

Mayové už vyjádřil podporu také premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. „Přeji paní premiérce Therese Mayové hodně sil a pevně věřím, že svou zemi odpovědně provede nelehkým obdobím spojeným s brexitem,“ napsal na twitteru Sobotka.

Theresa Mayová | Foto: Český rozhlas

Theresa Mayová je po Margaret Thatcherové, která zemi vedla v letech 1979 až 1990, teprve druhou ženou v čele britské vlády. Na premiérském postu střídá Davida Camerona, který v podvečer oficiálně předal svou demisi do rukou královny Alžběty II.

Do Buckinhamského paláce zamířil se svou ženou a dětmi poté, co před premiérským sídlem v Downing Street poděkoval svému týmu i všem příznivcům, kteří ho během šesti let ve funkci předsedy vlády podporovali.

Na sociální síti twitter později napsal: „Byla to výsada sloužit zemi, kterou miluji.“

David Cameron před sídlem britských premiérů v londýnské Donwning Street se svou rodinou | Foto: Reuters

Theresa Mayová a její manžel Philip před sídlem premiérky v Downing Street 10 | Foto: Reuters

Britští premiéři - Winston Churchill, Margaret Thatcherová, Tony Blair, Gordon Brown, David Cameron aj. | Foto: Český rozhlas

Jiří Hošek, ČRo, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme