Tisíce domácností v Severním Irsku jsou kvůli mrazům bez vody

Tisíce domácností v Severním Irsku jsou už několik dní bez vody v důsledku prasklého potrubí vinou velkých mrazů. Akutním nedostatkem vody je postiženo 77 měst a vesnic po celém severním Irsku. Některé domácnosti jsou bez vody už osm dní. Severoirská vodárenská společnost, která je ve státním vlastnictví, oznámila, že krizová situace by mohla trvat ještě několik dní. Pomoc nabízí skotská vláda.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tekoucí voda

Tekoucí voda | Foto: Fotobanka stock.xchng

Místní samosprávy se snaží dodávat do nejhůř postižených oblastí vodu v lahvích a nabízejí sprchování zdarma. Skotská vláda nabízí dodávky vody v lahvích v případě potřeby. Radnice severoirského hlavního města Belfastu otevřela tři sportovní střediska pro distribuci pitné vody a zájemci se tam mohou také zdarma sprchovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

O haváriích vodovodního potrubí v Severním Irsku mluvil na Rádiu Česko londýnský spolupracovník Českého rozhlasu Milan Kocourek

Pitná voda se přečerpává z cisteren do přinesených nádob, každá domácnost dostává maximálně dvacet litrů vody. Nejvíce si stěžují rodiny s malými dětmi, které se nemají kde umýt. Lidé proto cestují i desítky kilometrů k příbuzným, aby se umyli.

Severoirští činitelé odpovědní za dodávky vody pořádají mimořádné zasedání, kde hodlají situaci řešit.

Místní vodárenská společnost, státní firma, je terčem ostré kritiky za nedostatečnou údržbu vodovodního řádu. Brání se tím, že se obdobné havárie za stávajících výkyvů teplot daly čekat a v terénu má na 300 pracovníků, kteří havárie odstraňují. I tak se ale očekává, že odstraňování havárií bude trvat ještě několik dní.

Milan Kocourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme