Trump versus Skotsko. Golfové hřiště stálo na začátku dlouhého konfliktu

Americký miliardář Donald Trump nebojuje jen na americkém prezidentském kolbišti. Svérázný souboj vede řadu let se skupinou tvrdohlavých Skotů u města Aberdeen, kteří Trumpovým lidem dodnes odmítají prodat své domy a umožnit tak další rozšíření prestižního golfového resortu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Donald Trump

Donald Trump | Foto: John Locher | Zdroj: ČTK

Proti Trumpovi, který se dlouhodobě netají svými skotskými kořeny, ale po jeho xenofobních výrocích bojuje vlastně celé Skotsko. Jeho vláda dokonce movitému Američanovi odňala titul mezinárodního ambasadora.

„Tady ty borovice, které se táhnou podél mého plotu, jsou Trumpovy. Ty sem nechali schválně nasázet jeho lidé. Ta první řada jsou moje vrby. Oni jsou takoví diletanti, že sem vysadili stromy, které se do zdejšího klimatu nehodí. Mají mi sice zakrývat výhled, ale některé stromy odumírají a já tak stále vidím písečné duny a Severní moře,“ ukazuje ze střechy svého domku David Milne, aktivista a bezpečnostní poradce v ropném průmyslu v jedné osobě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Trump versus Skotsko. Golfové hřiště stálo na začátku dlouhého konfliktu

Bydlí severně od Aberdeenu, v oblasti, které se říká Menie. Nebýt tvrdohlavosti Davida a jeho sousedů Forbesových a Munroových, místo domu by nejspíš stál na odpališti jedné z jamek exkluzivního golfového hřiště Trump International.

David Milne na střeše svého domu | Foto: Jiří Hošek

„Kdyby nám jeho lidé hned od začátku ohledně budování golfového hřiště říkali pravdu, byl by můj postoj úplně jiný. Kdyby měl jejich projekt navíc prokazatelně pomoct naší oblasti, tak bych ho nejspíš i podpořil. Jenže skoro všechno, co druhá strana řekla, byla lež.“

Projekt století

Zamýšlené hřiště na břehu Severního moře uprostřed obřích dun, mělo podle Trumpa být tím nejúžasnějším, jaké kdy svět viděl. Námitky ekologů ohledně narušení rázu vzácné krajiny, kde o kus dál hnízdí desítky druhů ptactva, přehlušily sliby stovek pracovních míst a injekce pro místní ekonomiku. Americký miliardář chtěl za 750 milionů liber postavit luxusní hotel, rezidenční čtvrť s pěti stovkami bytů a 950 prázdninových bungalovů. Velkolepý projekt dlouho podporovaly skotské politické špičky, včetně bývalého prvního ministra, Alexe Salmonda, zdejšího rodáka.

Trump trvá na výstavbě zdi při hranicích s Mexikem. To by ji podle miliardáře mělo i zaplatit

Číst článek

„Trump říká, že lidé z okolí jeho hřiště žijí jako prasata a jsou to vesničtí idioti. Přitom žijí poklidný farmářský život a nikoho neobtěžují. Prostě se nechtěli a nechtějí stěhovat. Donald Trump si z mnoha důvodů vybral pro svůj golfový resort nesprávné místo,“ konstatuje americká novinářka, dnes hlavně aktivistka žijící v Aberdeenu Suzanne Kellyová.

Prací pro místní Aberdeen Voice začala odkrývat praktiky lidí z týmu Donalda Trumpa, kteří zkoušeli různé metody, jak starousedlíky z oblasti Menie vystrnadit. Přitom někteří místní obyvatelé projektu golfového hřiště fandili, a své nemovitosti byli ochotní prodat.

Goldový resort Trump International | Foto: Jiří Hošek

Vstoupit či nevstoupit

Suzanne Kellyová si tou dobou vzpomněla, že Británie má zákon namířený proti lidem, kteří kážou nenávist. „Přes 100 lidí už díky tomuto zákonu dostalo zákaz vstupu do Británie, protože rozdmýchávali např. náboženské vášně. Tak jsem si pomyslela, jestli nepasuje i na Donalda Trumpa, který Mexičany nazývá vrahy, násilníky a drogovými dealery,“ vypráví Suzanne Kellyová, která skromně zamlčuje, že petice měla obrovský ohlas a během krátké doby ji podepsalo 587.000 lidí.

Tématu se tak v rozpravě musela dokonce věnovat Dolní sněmovna, a i když Trump nakonec směl na britskou půdu vkročit, jeho pověsti to rozhodně nepřidalo. Miliardář nakonec golfové hřiště Trump International postavil a otevřel. Zbytek jeho plánů ale zůstal zatím jen na papíře. Oficiálně kvůli tomu, že zanedlouho vyroste pár mil od pobřeží větrná elektrárna a ta podle Trumpa zohyzdí a znehodnotí celou oblast.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme