Turci budou znovu demonstrovat proti puči a na podporu prezidenta Erdogana

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan svolal do Istanbulu masovou demonstraci. Chce tak ukázat jednotu Turků proti nepřátelům režimu, kteří se ho v polovině července pokusili svrhnout. Mezi pozvanými jsou i někteří vůdci opozičních stran. Kromě Erdogana na shromáždění promluví nejspíš i premiér Binali Yildirim.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demonstrace na podporu prezidenta Erdogana v Istanbulu (archivní foto)

Demonstrace na podporu prezidenta Erdogana v Istanbulu (archivní foto) | Zdroj: Reuters

Podobné demonstrace jsou plánované ve městech po celé zemi. Prezident Erdogan slíbil, že účastníky vyzve, aby s sebou nenosili stranické prapory, ale pouze turecké vlajky.

Pořadatelé očekávají, že chystaná demonstrace bude největší od pokusu o převrat. Z jeho přípravy Ankara viní duchovního a Erdoganova bývalého spojence - Fethullaha Gülena, který žije ve Spojených státech.

Turecko nedávno podruhé požádalo o jeho vydání. Washingtonu tentokrát dodalo podrobné odůvodnění o jeho údajném podílu na převratu. Gülen jakékoli zapojení do puče popírá.

Jeho americký právník Reid Weingarten prohlásil, že kdyby Gülen převrat organizoval, jednal by v rozporu se vším, co říkal poslední čtyři desetiletí.

Ondřej Klapal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme