Turci opět míří do Německa. Počet žadatelů o azyl prudce vzrostl

V Německu výrazně přibývá tureckých žadatelů o azyl. K našim západním sousedům přišel za první pololetí téměř stejný počet Turků jako za celý loňský rok. Vyplývá to z údajů Spolkového úřadu pro migraci a uprchlíky. Většinou patří žadatelé o azyl ke kurdské menšině.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Turecké tajné služby mají podle plánovaných změn podléhat hlavě státu (ilustrační foto)

Turecké tajné služby mají podle plánovaných změn podléhat hlavě státu (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

O azyl v Německu požádalo od ledna do června letošního roku 1719 tureckých občanů. Za celý loňský rok to bylo 1767 Turků, informoval Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky.

Na čísla za první pololetí navíc nemělo vliv červencové potlačení armádního puče, po kterém vládní režim prezidenta Erdogana spustil rozsáhlé čistky v celé společnosti. Obětí čistek je podle odhadů více než 60 tisíc lidí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Turci opět míří do Německa. Počet žadatelů o azyl prudce vzrostl. Podrobnosti doplnil Filip Nerad

Jakým způsobem se může neúspěšný pokus o převrat odrazit na počtu tureckých žadatelů o azyl v Německu a kolik by jich nakonec mohlo letos přijít, si spolkový úřad netroufl odhadnout. Německá zpravodajská stanice n-tv ale předpokládá, že Turecko bude chtít opustit ještě více lidí.

Hlavní příčinou rostoucího počtu tureckých žadatelů o azyl je podle úřadů konflikt mezi vládním režimem a kurdskou menšinou. Ze 1767 žadatelů je přibližně 1500 Kurdů.

Šance na azyl je ale malá. Situace na jihovýchodě Turecka se v posledních měsících sice vyostřila a střety mezi tureckou armádou a kurdskými separatisty si po loňském zkrachování mírového procesu vyžádaly životy tisíců Kurdů, německé migrační úřady ale letos udělily azyl jen 5 procentům žadatelů. Ještě loni přitom získal azyl zhruba každý sedmý.

Desítky tisíc Turků přišly v Kolíně nad Rýnem podpořit prezidenta Erdogana

Číst článek

Proč tedy Kurdové míří právě do Německa? V zemi je velká turecká i kurdská komunita, která těmto lidem po příchodu pomůže. Turci tvoří největší menšinu v Německu. Hodně jich přicházelo ještě do tehdejšího západního Německa od 60. let minulého století, teď už v zemi vyrůstá třetí nebo čtvrtá generace německých Turků.

Podle odhadů jich ve Spolkové republice žijí tři až čtyři miliony. Minimálně polovina z nich má německé občanství a pas.

Nejvíce lidí do Německa přicestovalo loni, kdy země zažila nejsilnější přistěhovaleckou vlnu od poválečných let. Ze Sýrie se přistěhovalo 327 tisíc lidí, z Rumunska 213 tisíc, z Polska 196 tisíc lidí a z Afghánistánu 95 tisíc.

Filip Nerad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme