Turci propustí tisíce vězňů. Potřebují místo pro údajné pučisty

V Turecku podmínečně propustí asi 38 tisíc vězňů odsouzených za méně závažnou trestnou činnost. Informoval o tom tamní ministr spravedlnosti Bekir Bozdag. Přitom zdůraznil, že opatření se týká výhradně zločinů spáchaných před 1. červencem. Podle médií tak chce uvolnit místo pro zatčené v souvislosti se zmařeným pučem z poloviny minulého měsíce. Ankara ale takové vysvětlení nepodala.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Turecko propustí 38 tisíc vězňů, aby mělo místo pro pučisty

Turecko propustí 38 tisíc vězňů, aby mělo místo pro pučisty | Zdroj: ČTK

Turecký velvyslanec v Itálii toto odůvodnění dokonce popřel s tím, že podmínečné propouštění v Turecku je v souladu s tamní legislativou a není výjimečné.

Turecký premiér Binali Yildirim později podle agentury Reuters uvedl, že při vyšetřovaní červencového pokusu o převrat úřady zadržely více než 40 tisíc lidí. Zhruba polovina z nich byla zatčena.

Ankara v reakci na nepovedený vojenský převrat neprovádí rozsáhlé čistky jen v armádě, ale také ve státní správě. O práci za poslední měsíc už přišlo na 82 tisíc zaměstnanců - včetně soudců, prokurátorů, policistů, úředníků nebo učitelů.

Podle kritiků turecká vláda využívá zmařeného puče k tomu, aby se zbavila svých odpůrců.

Lukáš Matoška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme