Turci protestují proti zvýšení daně z prodeje alkoholu

Majitelé restaurací a kaváren v Turecku nyní protestují proti nedávnému zvýšení daně z prodeje alkoholu, která na konci října vzrostla na 30 procent. Tvrdí, že zdražení jim odhání zákazníky. Na vládu útočí i s tím, že za zdražováním je snaha politiků omezit užívání alkoholu v zemi.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Izmir (Turecko)

Izmir (Turecko) | Foto: Fotobanka stock.xchng

Protesty jsou ale namířeny i obecněji. Islámsky vedenou vládu lidé obviňují z toho, že se tak snaží potlačit požívání alkoholu, aby země více odpovídala islámským pravidlům. Podle Koránu nesmějí muslimové pít alkohol. Někteří Turci už tuto daň nazvali „daň z hříchu“.

Dodala, že v Turecku je rakije velmi populární a lidé si ji běžně objednávají v restauracích k večeři po lahvích. Ve srovnání s cenami v jiných evropských zemích konkrétně u tohoto nápoje Turecko jednoznačně vede jako nejdražší země. Například v Řecku lidé koupí stejný nápoj až o polovinu levněji.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spolurpacovnice Českého rozhlasu v Turecku Julie Urbišová mluví v pořadu Svět o třetí na Rádiu Česko o zvýšení daně z prodeje alkoholu.mp3

„V případě piva se tato speciální spotřební daň zvýšila o 26 procent na litr. U stejného množství vína je tato daň vyšší o 25 procent. Nejrazantnější jsou však tyto změny u tureckého národního alkoholu, což je rakije. Tam je to dokonce o 30 procent. Konkrétně to znamená, že za sedmičku tohoto nápoje teď lidé zaplatí okolo 35 lir, což je přibližně 420 korun,“ řekla spolupracovnice Českého rozhlasu v Turecku Julie Urbišová.

Majitelé restaurací demonstrovali v centru Istanbulu a přišli s různými transparenty a hesly, jako například: „Máme ten nejdražší alkohol v Evropě!“ nebo „Státní dluhy vysoké daně nezachrání!“.

Protestující podnikatelé zdůrazňovali, že nechápou, proč mají být za státní dluhy odpovědní právě oni, a proč vláda nezvýší daň u luxusního zboží, jakým jsou například drahé vozy nebo šperky.

Turecká vláda má podle Julie Urbišové nicméně velkou podporu veřejnosti, jejíž většina je muslimského vyznání. Již třetí zvýšení daně z prodeje alkoholu za poslední rok její pozici i přes protesty majitelů restaurací a hoteliérů nijak neohrozí.

Ondřej Černý, Václav Sochor, Julie Urbišová, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme