Turecká média čelí před parlamentními volbami tlaku vlády, tvrdí Reportéři bez hranic

Svoboda médií v Turecku je podle aktuálního prohlášení organizace Reportéři bez hranic v ohrožení. Před nedělními parlamentními volbami čelí nezávislá a opoziční média tlaku ze strany vládních úřadů. Hlasování může být rozhodující pro budoucí politický systém Turecka.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Turecký prezident Erdogan otevřeně podporuje vládní AKP, které léta předsedal

Turecký prezident Erdogan otevřeně podporuje vládní AKP, které léta předsedal | Zdroj: Reuters

„Sedmého června, dá-li Bůh, toho docílíme. Bude to milník na naší společné cestě k novému Turecku,“ hlásá prezident Recep Tayyip Erdogan na mítincích.

Ačkoli v nadcházejících parlamentních volbách nekandiduje, otevřeně podporuje AKP, které léta předsedal.

Na média, která kritizují jeho kroky a například stavbu jeho honosného paláce, podal Erdogan žalobu.

Opoziční a nezávislá média často musí platit pokuty, řada novinářů skončila v posledních měsících ve vězení. Zkušenosti s tím má i novinářka Zeyneb Kuray.

„Od nástupu AKP se snaží umlčet novináře i fyzicky zlikvidovat za každou cenu. Ale já se nenechám umlčet, psala jsem z vězení o tom, co se tam odehrává,“ líčí s rozhořčením Zeynep.

Její kolegyně spisovatelka Hande Demircioglu píše kontroverzní knihy o politické budoucnosti Turecka. I ona má problémy se státními úřady, především poté, co se aktivně účastnila předloňských protestů v istanbulském Gezi Parku.

Novinářky jmenují celou řadu případů, kdy noviny musely zaplatit vysoké pokuty za to, že informovaly kriticky o krocích současné vlády.

Ovládnutí médií kritizuje také opozice. Ta spočetla, že prezident Erdogan měl během 14 dnů 99 televizních vystoupení.

„Zatímco v případě Erdogana vysílají jeho několikahodinové projevy, my prostor pro vysvětlení našeho politického programu nedostaneme. A to nejen my, ale i ostatní politické strany,“ stěžuje si Necati Yilmaz z hlavní opoziční strany CHP.

O prokurdské DTP se naopak píše a mluví v provládních médiích poměrně často. Strana čelí podle jejího istanbulského lídra očerňující kampani. Právě výsledek této strany totiž pravděpodobně rozhodne o tom, jakým směrem se Turecko po víkendu vydá.

Vládnoucí Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP) je u moci už dvanáct let a tvoří většinovou vládu. V případě zisku nadpoloviční většiny hlasů plánuje prezident změnu parlamentního systému na prezidentský.

Klára Stejskalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme