Turecká policie zadržela po útoku v Istanbulu devět lidí, jsou mezi nimi tři ruští občané

Turecká policie zadržela v souvislosti s úterním sebevražedným útokem v Istanbulu devět lidí napojených na radikální hnutí Islámský stát. Mezi nimi jsou i tři ruští občané. Atentát v centru historické části Istanbulu nepřežilo nejméně 10 lidí a patnáct dalších utrpělo vážná zranění. K útoku se zatím oficiálně nikdo nepřihlásil.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie a bezpečnostní služby zabezpečily oblast v centru Istanbulu, kde v úterý došlo k sebevražednému útoku

Policie a bezpečnostní služby zabezpečily oblast v centru Istanbulu, kde v úterý došlo k sebevražednému útoku | Zdroj: Reuters

Policejní razie se odehrála brzy ráno v Antalyi a Izmiru. Na místě našli policisté zbraně, zajistili i dokumenty a kompaktní disky. Všichni zadržení, včetně tří ruských občanů, mají mít podle turecké policie vazby na Islámský stát.

Úřady také zveřejnily údaje o sebevražedném atentátníkovi. Tím byl 28 letý Syřan, narozený v Saudské Arábii, Nabil Fadli.

Přehrát

00:00 / 00:00

Turecká policie po útoku v Istanbulu zadržela devět lidí včetně tří Rusů, které podezírá z napojení na Islámský stát. Hostem ČRo byl Tomáš Kaválek, analytik Asociace pro mezinárodní otázky.

Turecký deník Hürriyet dnes napsal, že tajná služba MÍT bezpečnostní složky před možným teroristickým útokem varovala. Rozvědka prý došla k závěru, že v zemi operují členové IS, kteří plánují sebevražedné útoky na turistické cíle.

„Na v Turecku žijící nemuslimy, cizince, na turistické oblasti a místa hojně navštěvovaná lidmi ze zahraničí, na velvyslanectví či konzuláty a zařízení NATO," citoval list z dokumentu. Podle tureckého vicepremiéra Numana Kurtulmuşe ale atentátník v hledáčku policie nebyl.

Při výbuchu v Istanbulu zemřelo v úterý deset německých občanů, dalších deset utrpělo zranění. Sebevražedný atentátník se totiž odpálil uprostřed skupiny německých turistů.

„Je to jasně v linii teroristických útoků Islámského státu odpálit se uprostřed západních turistů. IS to získá publicitu a zároveň to poškodí Turecko. Protože je možné, že se to podepíše třeba na turistickém ruchu,“ říká Tomáš Kaválek, analytik Asociace pro mezinárodní otázky.

Zároveň upozorňuje, že v Turecku existují i další skupiny, které používají sebevražedné atentátníky. „Ať jsou to krajně levicové skupiny, které v zemi stále operují nebo i určité elementy v rámci Kurdské strany pracujících. Nicméně podle oficiální verze v Istanbulu útočil muž syrského původu,“ dodává.

Německý ministr zahraničí Frank Walter Steinmaier uvedl, že se Německo nenechá terorismem zastrašit a bude proti němu nadále bojovat všemi prostředky. Deník Die Welt dnes napsal, že válka proti Islámskému státu má přednost, byť může být bolestivé spojit se s Vladimirem Putinem, tureckým prezidentem Erdoganem či prezidentem Sýrie Bašárem Asadem.

„Bohužel to tak asi bude muset být. Nakonec i západní státy už signalizují určitou změnu postoje vůči Asadovi,“ připomíná Kaválek.

Marie Machytková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme