Turecké úřady vydaly zatykače na 42 novinářů podezřelých z podílu na zmařeném puči

Turecké úřady vydaly v reakci na zmařený pokus o vojenský převrat zatykače na 42 novinářů. Informovala o tom dnes soukromá televizní stanice NTV. V zemi pokračují rozsáhlé personální čistky, jejichž cílem je zlikvidovat příznivce duchovního Fethullaha Gülena, který je podle Ankary osnovatelem puče. Část armády se pokusila o převrat 15. července.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Většinu největších tureckých deníků skoupili podnikatelé napojení na prezidenta Erdoğana. Všechny teď píší o vládě jen pochvalně a kritika a novinářské řemeslo se vytrácejí

Většinu největších tureckých deníků skoupili podnikatelé napojení na prezidenta Erdoğana. Všechny teď píší o vládě jen pochvalně a kritika a novinářské řemeslo se vytrácejí | Zdroj: Reuters

Mezi osobami, které mají být vzaty do vazby, je i komentátorka a bývalá poslankyně Nazli Ilicaková.

Personální čistky v nejrůznějších institucích v Turecku se zatím dotkly přes 60 tisíc vojáků, policistů, soudců, prokurátorů nebo učitelů, kteří byli buď zatčeni, propuštěni z práce, či odvoláni z funkcí.

Prezident Recep Erdogan dekretem nařídil zavřít tisíce soukromých škol, charitativních a dalších organizací, které jsou údajně na Gülenovo hnutí napojené.

Přes 11 tisíc lidí, většinou vojáků, je ve vazbě. Za mřížemi se ocitlo mimo jiné skoro 300 příslušníků prezidentské stráže, což je zhruba desetina této elitní jednotky, a také 126 generálů a admirálů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme