Turecko chce po sebevražedném útoku zpřísnit postoj proti terorismu

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan chce zpřísnit postoj své země k teroristům. Oznámil to po nedělním sebevražedném útoku v Ankaře. K atentátu se zatím nikdo nepřihlásil, podle tureckých úřadů ale za ním stojí Kurdové. Turecké letectvo bombardovalo v severním Iráku tábory zakázané Strany kurdských pracujících.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pokud to bude podle tureckého prezidenta nezbytné, začnou úřady považovat za teroristy nejen ty, kdo skutečně drží bombu, ale i ty, kdo mají v ruce jen pero a zájmům teroristů slouží.

Prezident Recep Tayyip Erdogan v této souvislosti jmenoval novináře, právníky nebo aktivisty.

Jedoucí vůz plný trhavin v neděli explodoval poblíž autobusového dopravního uzlu v centru Ankary. Výbuch zabil 37 lidí a přes 120 dalších zranila. Stav patnácti z nich je podle ministra zdravotnictví kritický.

K útoku se zatím nikdo nepřihlásil. Podle tureckých úřadů ho spáchala členka zakázané Strany kurdských pracujících (PKK) a radikál napojený na tuto organizaci. Strana kurdských pracujících však na svých stránkách útok odsoudila.

Turecká armáda včera oznámila, že její letouny bombardovaly tábory PKK v severním Iráku. Nálety mířily na osmnáct nově identifikovaných cílů včetně skladů munice. Cíle prý úspěšně zasáhly.

Turecké úřady slíbily, že pachatele útoků identifikují. Do té doby ale vyhlásily informační embargo a zablokovaly sociální sítě.

Centrem Ankary otřásl 13. března výbuch | Foto: Reuters

Jaromír Marek, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme