Turecko je centrum islamistů, tvrdí německá vláda v utajované zprávě

Turecko podle německé vlády léta vědomě spolupracuje s islamistickými a teroristickými organizacemi na Blízkém východě. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan prý tuto činnost aktivně podporuje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Turecký prezident Erdogan

Turecký prezident Erdogan | Foto: flickr.com, CC BY-ND 2.0, World Humanitarian Summit

Ministerstvo vnitra ve svém utajeném vyjádření píše, že Turecko je základnou islamistických uskupení. Mezi nimi také Muslimského bratrstva nebo palestinského hnutí Hamas, které Evropská unie považuje za teroristickou organizaci.

Důvěrné vyjádření německého ministerstva vnitra v reakci na dotaz parlamentní frakce Levice je první svého druhu. Podle pozorovatelů může ještě více zhoršit napjaté vztahy Berlína s Ankarou.

Nejenže tak německá vláda poprvé oficiálně informuje o přímém spojení mezi tureckými činiteli a teroristickou organizací, ale ministerstvo dokonce tvrdí, že takové vztahy cíleně zesílily.

"Turecko se stalo centrální akční platformou islamistických uskupení v regionu Blízkého východu," stojí ve vyjádření, které vychází z informací Spolkové zpravodajské služby (BND).

Vyjádření je oficiální

O takové blízkosti Turecka k islamistickým uskupením dosud žádný z politiků v Německu veřejně nepromluvil. Naopak, od začátku migrační krize se kancléřka Angela Merkelová i ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier drželi s kritikou tureckého režimu zpět.

O napojení Ankary na islamisty se dosud mluvilo jen v zákulisí. Na reakci ministerstva vnitra je zajímavé také to, že nebyla konzultována s německou diplomacií. Je tak z důvodu "prospěchu státu" utajená.

Formálně se přesto reakce ministerstva na dotaz poslanců Spolkového sněmu považuje za oficiální postoj německé vlády.

ČTK, Ondřej Patrovský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme