Turecko otevřelo hranice tisícům kurdských uprchlíků ze Sýrie

Turecká vláda nejdříve nechtěla běžence do země pustit. Po protestech tureckých občanů se ale rozhodla více než tři tisíce Kurdů přijmout. Lidé ze Sýrie utíkají kvůli katastrofální humanitární situaci i kvůli postupu bojovníků Islámského státu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Turecký voják dohlíží na kurdské uprchlíky ze Sýrie

Turecký voják dohlíží na kurdské uprchlíky ze Sýrie | Zdroj: Reuters

Tisíce kurdských civilistů se v polovině týdne začaly shromažďovat na turecké hranici. Vládní síly jim ve vstupu do země bránily.

Turečtí Kurdové se ale syrských uprchlíků zastali a na demonstracích požadovali po Ankaře, aby hranice otevřela. Premiér Ahmet Davutoglu dnes oznámil, že asi čtyři tisíce lidí bylo do země vpuštěno.

Přehrát

00:00 / 00:00

Turecko otevřelo hranice tisícům kurdských uprchlíků ze Sýrie. Situaci v zemi přiblížil Břetislav Tureček z pražské Metropolitní univerzity.

„Není to poprvé. V roce 1991, když Irák vyháněl stovky tisíc Kurdů, tak jim tehdy Turecko podobným způsobem pomohlo. Vytvořilo jim zázemí na svém území,“ přibližuje Břetislav Tureček z pražské Metropolitní univerzity.

V Turecku se podle údajů ankarské vlády zdržuje 1,2 milionu uprchlíků, kteří své domovy v sousední Sýrii opustili kvůli občanské válce. Země se nábor běženců snaží zvládat různými způsoby.

„Nová vláda chce na svém území vytvořit humanitární koridor nebo nárazníkovou zónu. Bylo by to území oddělené vojenskými jednotkami od zbytku Turecka, kde by se humanitární potřeby uprchlíků řešily,“ popisuje Tureček.

Turecko také podle něj navrhuje vytvořit bezletové zóny v Iráku a Sýrii, omezily by se tak vojenské operace a zmenšil dopad na civilisty.

Turecko otevřelo hranice kurdským uprchlíkům ze Sýrie | Foto: Reuters

Vladimír Kroc, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme