Turecko po potlačeném puči: Věznice jsou plné a v zemi vládne strach

V sobotu to bude čtvrt roku, co Turecko ustálo pokus o státní převrat. Vláda z jeho organizace viní teroristickou skupinu kolem duchovního Fethullaha Gülena. Čistky ale zasáhly statisíce lidí, kteří jsou ve vězení nebo přišli o práci. Přečtěte si reportáž o tom, jak se dnes v Turecku žije.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Turecko, Gaziantep. Žena poblíž místa, kde útočil sebevražedný atentátník

Turecko, Gaziantep. Žena poblíž místa, kde útočil sebevražedný atentátník | Zdroj: Reuters

V bytě v centru tureckého města Gaziantep kousek od syrské hranice se schází početná společnost, novináři, právníci, obchodníci. Diskutují o politice. U nás bychom jim za minulého režimu řekli: disidenti. Ahmet je právník a zastupuje ty, kteří po potlačeném puči skončili ve vězení.

„Do obhajoby těchto lidí se dnes pustí jen šílenci nebo idealisté jako já. Tajná služba mě určitě prověřila a ví, že jsem žádné vazby na teroristy nikdy neměl. Zatknout mě ale mohou stejně. Třeba hned,“ vysvětluje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Turecko po potlačeném puči.mp3

Jen v Gaziantepu se do hledáčku policie dostalo 850 lidí: státní zaměstnanci, učitelé, úředníci i samotní policisté. Řadu z nich zastupuje právě Ahmet. „Znám osobně mnoho lidí, kteří přišli o práci, bez důvodu, bez důkazů. Jejich život je v troskách, jejich rodiny nemají z čeho žít,“ říká Ahmet, podle kterého mnozí skončili také ve vězení.

Tvrdí přitom, že jejich obvinění by před běžnými mezinárodními standardy neobstála. „Vazba byla prodloužena na 30 dní, lidí spí namačkaní v celách, bez přístupu k základní hygieně. Známého psychologa, profesora zdejší univerzity, zatkli i s manželkou. Prý je vinna tím, že se s ním, jako rozvracečem státu, nerozvedla,“ dodává.

Lidé se bojí

Právě univerzita v Gaziantepu byla označena za hnízdo islamistických teroristů. Univerzitu zavřeli, profesory propustili nebo uvěznili a studenty přeřadili do jiných škol a na jiné obory. Ve vězení ale nekončí jen členové nebo sympatizanti Gülenova hnutí.

Turecko bude soudit strůjce neúspěšného převratu. Je jich tolik, že musí upravit zákony

Číst článek

„Patřím k turecké levici, k sociální demokracii. My jsme nikdy neměli na islamisty žádné vazby. Přesto byla zatčena řada našich lidí. Opozice, která s teroristy neměla nic společného", říká důchodce Mehmet, který dřív pracoval jako manažer mezinárodní společnosti.

Podle něj jsou z pohledu vlády současné kroky logické. „Ať už stál za pokusem o puč kdokoliv, vláda využila situaci a utáhla šrouby. Demokracie v Turecku skončila. Ani dříve nebyla u nás nijak rozvinutá, teď je ale s demokracií konec,“ dodává.

Najít dnes v Turecku někoho, kdo se své názory nebojí říct nahlas je skoro nemožné. Lidé mají strach, hovory o police jsou tabu. Ali je místní žurnalista. Jeho noviny úřady zavřely, on sám je bez práce.

„Lidé se bojí. Bojí se vlády, policie i jeden druhého. Udávají se navzájem. Nikdo neví, jestli ho soused neoznačil za nepřítele státu a nepřijdou si pro něj. Kdokoliv může být zítra ve vězení", říká.

Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme