Turecko zakázalo akademikům cestovat do zahraničí, prověřuje jejich napojení na 'hlavní tvář puče'

Turecká vysokoškolská rada ve středu zakázala všem akademickým pracovníkům cestovat do zahraničí. Informovala o tom státní agentura Anadolu. Zákaz platí do odvolání. Čistky po zmařeném pokusu o převrat z minulého týdne se po celém Turecku dotkly ve státních institucích už více než 50 tisíc lidí, kteří skončili ve vazbě, přišli o práci nebo o svou funkci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Davy v ulicích posílený prezident Erdogan a vláda zahájili během soboty zatýkání a čistky v armádě, polici i justici

Davy v ulicích posílený prezident Erdogan a vláda zahájili během soboty zatýkání a čistky v armádě, polici i justici | Foto: Emrah Gurel | Zdroj: ČTK

Už v úterý turecké ministerstvo školství propustilo 15 200 svých zaměstnanců a odebralo licence 21 tisícům učitelů pracujících v soukromých institucích.

Vysokoškolská rada týž den nařídila 1577 děkanům státních i soukromých univerzit v zemi, aby podali rezignaci.

WikiLeaks zveřejnil tisíce e-mailů turecké vládní strany. Stát stránky zablokoval

Číst článek

Podle středečního vyjádření rady, která je nejvyšší autoritou v tureckém vysokém školství, by měly univerzity okamžitě zpět do vlasti povolat všechny své zaměstnance, kteří v současnosti v cizině už pobývají. Rada rektory vyzvala, aby prověřili členy svých akademických sborů kvůli jejich možnému napojení na hnutí duchovního Fethullaha Gülena.

Gülena turecká vláda a prezident Recep Tayyip Erdogan obviňují ze zosnování pátečního pokusu o puč. Gülen, který dlouhodobě pobývá v USA, obvinění odmítl a naznačil, že neúspěšný převrat mohl zinscenovat sám Erdogan, který si chtěl upevnit moc v zemi.

Vojáci, policisté, soudci i učitelé. Čistky v Turecku zasáhly už 50 tisíc lidí

Číst článek

Turecké úřady po pokusu o převrat zahájily rozsáhlé čistky ve státních institucích, jejichž cílem je odstranit z nich Gülenovy údajné příznivce. Dotkly se již více než 50 tisíc vojáků, policistů, soudců, státních zástupců, učitelů a státních úředníků, kteří byli buď zatčeni, vyhozeni z práce, či odvoláni ze svých funkcí.

V Ankaře dopoledne začal jednat prezident Erdogan, premiér Binali Yildirim, klíčoví ministři turecké vlády, Národní bezpečnostní rada a následně i kabinet. Na jednání by mělo padnout blíže neupřesněné "důležité rozhodnutí".

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme