Turecký prezident chce stáhnout všechny žaloby podané za urážku jeho osoby

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan hodlá stáhnout všechny žaloby podané kvůli urážkám jeho osoby. Podle BBC se jeho rozhodnutí může týkat zhruba dvou tisíc lidí. Erdogan tvrdí, že se jedná o jednorázové gesto dobré vůle, zároveň se ale znovu opřel do některých západních zemí kvůli tomu, že kritizují ostrý postup turecké vlády proti desítkám tisíc lidí po nepodařeném puči.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Turecký prezident Erdogan vyhlásil v zemi výjimečný stav

Turecký prezident Erdogan vyhlásil v zemi výjimečný stav | Zdroj: Reuters

„Chtěl bych využít tuhle příležitost a zrušit všechna soudní řízení proti všem, kteří mnou opovrhují a kteří mě napadli," řekl turecký prezident Erdogan a dodal:

„Jakýkoliv stát nebo lídr, který se nebojí o tureckou demokracii a právo našeho lidu na život a budoucnost aspoň tak, jak se obává o budoucnost pučistů, není naším přítelem."

Turecká vláda stále pokračuje v rozsáhlých čistkách, které se dotkly už víc než 60 tisíc vojáků, policistů, státních úředníků, soudců nebo učitelů.

Ministerstvo vnitra v Ankaře už dříve oznámilo, že od pokusu o puč bylo zadrženo 18 tisíc lidí, 50 tisícům pak byly odebrány pasy.

Tyto lidi označuje Erdogan za stoupence duchovního Fethullaha Gülena, kterého obviňuje ze zorganizování puče. Bývalý prezidentův spojenec, který žije ve Spojených státech, ale veškerá obvinění odmítá.

Martin Balucha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme