Turecký prezident Erdogan prý lituje sestřelení ruského letounu

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dal dnes najevo lítost nad úterním sestřelením ruského bitevníku, které vyhrotilo vzájemné vztahy obou zemí. Informovala o tom agentura AP. Podle Erdogana by bylo lepší, kdyby k incidentu vůbec nedošlo. Podle Moskvy ale bude napravení vzájemných vztahů složité.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan | Foto: Kayhan Ozer | Zdroj: ČTK

„Přejeme si, aby se to bývalo nestalo, ale stalo se to. Doufám, že se něco podobného nebude opakovat,“ pronesl Erdogan v projevu ke svým stoupencům, během kterého předtím kritizoval ruské vojenské aktivity v Sýrii. Ankara i Moskva by nyní podle něj měly k celé záležitosti přistupovat pozitivněji.

Erdogan dnes také prohlásil, že by se rád sešel se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem na okraj klimatického summitu, který začíná v pondělí v Paříži.

Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Pěskov dnes ale v souvislosti s Tureckem uvedl, že bude velmi těžké napravit škody, které vzájemným vztahům způsobilo sestřelení ruského bombardéru SU-24. O konkrétních odvetných opatřeních dnes jedná ruská vláda.

Pěskov také dodal, že ruské letectvo v Sýrii se už nemusí podle Moskvy obávat dalších incidentů. Bezpečnost teď prý zajišťují systémy protivzdušné ochrany S-400.

Turecká armáda sestřelila ruský bitevník SU-24 na hranici se Sýrií, neboť podle Ankary narušil turecký vzdušný prostor. Moskva však obviňuje Turky, že letadlo zničili nad syrským územím. Obě země od té doby podnikly řadu opatření.

Zatímco Rusko už v průběhu týdne omezilo cesty svých občanů to Turecka či zkomplikovalo cestu tureckým kamionům, Ankara dnes doporučila svým občanům, aby necestovali do Ruska.

Martin Dorazín, ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme