Turecký prezident vyhlásil v zemi tříměsíční výjimečný stav, v čistkách chce pokračovat

V Turecku platí výjimečný stav, na tři měsíce ho vyhlásil prezident Recep Tayyip Erdogan. Opatřením reaguje na páteční zmařený pokus o puč. Podle Erdogana do něj byly zapojené i cizí státy. Konkrétní obvinění ale nevznesl. Odmítl pak tvrzení Západu, že je autoritářský a že se stal v minulosti hrozbou pro demokracii.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Turecký prezident Erdogan vyhlásil v zemi výjimečný stav

Turecký prezident Erdogan vyhlásil v zemi výjimečný stav | Zdroj: Reuters

Oznámil ale, že bude dál pokračovat v čistkách a zatýkání. Ty se po celém Turecku dotkly ve státních institucích už více než 50 tisíc lidí, kteří skončili ve vazbě, přišli o práci nebo o svou funkci.

Podle agentury DPA může nyní Erdogan vládnout pomocí dekretů. V době výjimečného stavu může být omezeno či pozastaveno například právo shromažďovací či svoboda slova. Vyhlášení výjimečného stavu umožňuje turecká ústava v době, kdy je vážně narušen veřejný pořádek v zemi nebo kdy násilné činy ohrožují svobodu a demokracii.

Přehrát

00:00 / 00:00

Turecká vláda od soboty provádí rozsáhlé čistky také ve státních institucích, které se dotkly desítek tisíc lidí. Na otázky ohledně situace v Turecku odpovídá Štěpán Sedláček.

„Toto opatření v žádném případě není proti demokracii, právu ani svobodám. Právě naopak, jeho cílem je demokracii a právo chránit a posílit," uvedl Erdogan v přímém televizním přenosu v přítomnosti ministrů vlády. Dnes poprvé od pátečního pokusu části armády o převrat zasedala bezpečnostní rada státu, jednání trvalo téměř pět hodin. Poté zasedla ještě vláda.

Rozhodnutí prezidenta nyní musí být zveřejněno v úředním věstníku a předloženo parlamentu. Ten může výjimečný stav zrušit či změnit délku jeho trvání.

V době trvání výjimečného stavu se mohou například vyhlásit zákazy vycházení či shromažďování nebo kontrola médií. Výjimečný stav byl v poslední době vyhlašován na jihovýchodě Turecka, kde armáda bojuje s kurdskými separatisty.

Vojáci, policisté, soudci i učitelé. Čistky v Turecku zasáhly už 50 tisíc lidí

Číst článek

ČTK, Lenka Davidová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme