Turínské plátno se znovu ukáže věřícím. Prý zobrazuje tvář Krista

Po pěti letech dnes v turínské katedrále opět vystaví slavné plátno s otiskem zmučeného mužského těla, které podle věřících patří Ježíši Kristovi. Turínské plátno je pro katolickou církev ikonickým předmětem, ačkoli se zatím nepovedlo prokázat jeho stáří a ani to, zda otisk opravdu vznikl při sejmutí Kristova těla z kříže.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Turínské plátno

Turínské plátno | Zdroj: Reuters

Turínské plátno má svou vlastní webovou stránku, tiskové středisko a dokonce i vlastní vědní obor - sindonologii, podle řeckého názvu pro plátno. Odborníkům se ale povedlo vystopovat historii plátna jen do 14. století, kdy se objevilo ve Francii.

Že plátno vzniklo až ve středověku, určila před 30 lety i radiokarbonová analýza. Pravda o plátně tedy chybí, jeho mýtus ale láká zástupy poutníků.

Turínská diecéze dala na web i video s návodem, jak se na prohlídku plátna objednat. Vstup bude sice zdarma, každý návštěvník nebo skupina si ale musí rezervovat konkrétní čas.

Přehrát

00:00 / 00:00

Turínské plátno s údajným otiskem tváře a těla Ježíše Krista se znovu ukáže statisícům věřících, a to v katedrále v Turíně. Více Vojtěch Berger

Před katedrálou bude kopie plátna, aby se s ním lidé lépe seznámili, než vejdou k originálu velkému přibližně čtyři a půl krát jeden metr. U něj pak mohou strávit jenom pár minut.

Na nápor návštěvníků je Turín připravený. Město, které před devíti lety hostilo zimní olympiádu, chystá i speciální servis pro poutníky s postižením. Ti, co se za plátnem vydají navzdory nemoci, mají rezervovaných několik desítek lůžek v blízkých nemocnicích.

Do Turína se chystá i papež František, a to 21. června. Tři dny nato vystavené plátno znovu schovají a namísto poutníků přijde znovu ke slovu zmiňovaná sindonologie.

Zastánci pravosti turínského plátna se nevzdávají. Ani testy z 80. let, které ukázaly na podvrh, totiž nemusejí být správné. Podle jedné z teorií totiž radiouhlíkovou metodu mohlo zmást zemětřesení v Jeruzalémě v roce 33 po Kristu, které prý mohlo změnit strukturu plátna.

Jako suvenýr si návštěvníci mohou koupit i pohlednice s Turínským plátnem | Foto: Reuters

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme