Tusk je pro polskou vládu nežádoucí. Z Varšavy se prezident Evropské rady podpory pro novou kandidaturu nedočká

Donald Tusk ztratí podporu polské vlády jako prezident Evropské rady. Oznámila to vládnoucí konzervativní strana Právo a spravedlnost. Tusk je sice nejviditelnější Polák v mezinárodní politice. Ale doma je pro současnou vládu nežádoucí osobou. Nejenom proto, že vyšel z opoziční Občanské platformy. O tom, jestli zůstane takzvaným evropským prezidentem, bude osmadvacítka rozhodovat na jaře.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budoucí prezident Evropské rady a bývalý polský premiér Donald Tusk

Budoucí prezident Evropské rady a bývalý polský premiér Donald Tusk | Foto: European Parliament

Donald Tusk vyzývá k debatě Jaroslawa Kaczyńského. Předseda vládní strany Právo a spravedlnost a faktický vládce Polska ale odmítá. „Pan předseda Kaczyński je velmi zaměstnaný člověk. Donald Tusk je odcházejícím politikem, takže by to byla škoda času předsedy Kaczyńského,“ vysvětluje poslanec Práva a spravedlnosti Stanislaw Pięta.

J. Kaczynski způsobil skandál. Ze smrti bratra obvinil Tuska

Číst článek

Jaroslaw Kaczyński mu hlavně neodpouští, že údajně nikdy řádně nenechal vyšetřit okolnosti Smolenské letecké havárie. Při té v roce 2010 zemřel mimo jiné i tehdejší polský prezident a bratr Jaroslawa Lech Kaczyński s manželkou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Polsko nebude podporovat novou kandidaturu Donalda Tuska, prezidenta Evropské rady

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme