Týden po hlasování o brexitu roste v Británii násilí proti etnickým a národnostním menšinám

Referendum o setrvání v Evropské unii přiostřilo na Britských ostrovech výpady proti cizincům. Na urážky si stěžují třeba lidé z muslimské komunity a taky přistěhovalci z východní Evropy, hlavně Poláci. Imigrace byla jedním z klíčových témat hlasování, ve kterém se nakonec těsná většina voličů vyslovila pro takzvaný brexit. Lídři kampaně prosazující odchod z unie tvrdili, že pak Británie získá kontrolu nad svými hranicemi. Někteří jejich sympatizanti si to vyložili po svém a chtějí všechny migranty ze země vyhnat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Polský obchod na předměstí Manchesteru

Polský obchod na předměstí Manchesteru | Foto: Vojtěch Berger

Centrum Manchesteru je dost multikulturní zóna, potkáte tady lidi všech barev pleti. Přesto právě tady došlo tento týden k incidentu, který se dostal i do světových médií.

Skupina výrostků v tramvaji obtěžovala jednoho z pasažérů – zdálo se jim, že je cizinec, nadávali mu do migrantů, nutili ho vystoupit. V první chvíli se ho nikdo nezastal, někdo z cestujících ale celý incident aspoň natočil na video.

„Nikdy to nebylo až do takovéhoto extrému, ale občas se to tady stane, že proběhne nějaká slovní výměna na ulici,“ říká Čech Mirek Bulka, který v Manchesteru vede restauraci.

„Jsem tady přes 11 let a vždycky se ke mně lidé chovali velice dobře, takže já jsem se nikdy s ničím podobným nesetkal. Ale vím o případech, kdy to proběhlo.“

Jen o pár metrů dál je jiná restaurace, méně honosná a s jinou kuchyní. Nabízí speciality z Ruska a Pobaltí. Za barem stojí Inesa z Lotyšska. Za poslední týden ani nikdy dřív kvůli svému původu žádný špatný zážitek neměla. A doufá, že to tak zůstane i dál.

Mezi hosty v lokále, které Inesa obsluhuje, je i Max. V referendu hlasoval pro odchod z Evropské unie. Migranti mu ale nevadí a houbové polévky se smetanou z téhle restaurace se kvůli brexitu rozhodně vzdát nechce. Při hlasování mu šlo čistě o politiku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Po hlasování o brexitu přibývá v Británii výpadů proti cizincům. V Manchesteru o tom natáčel zpravodaj Vojtěch Berger

„V 70. letech jsme hlasovali jenom pro jednotný trh. Jakmile se naše členství otočilo směrem k politické unii, byl pro mě čas odejít,“ říká.

Zdaleka ne všichni ale dokážou brexit od tématu imigrace oddělit. Své o tom ví hlavně silná polská komunita v Británii, která se stala terčem různých útoků třeba v Londýně.

Prodavačka Kasia žije v Británii devět let, z toho sedm na stejné a prý dobré adrese. Poláci v její ulici mají renomé dobře integrovaných přistěhovalců, kteří všichni legálně pracují, a sousedi na ně nedají dopustit.

Opírá se o pult s lákavými uzeninami a ťuká na sklo s párečky, šunkami a slaninou. Jsou z Polska, a kdyby Británie přestala být součástí jednotného unijního trhu, kvůli dovozním clům by tohle všechno citelně podražilo.

Zatím ale v Británii zůstanou jak polské lahůdky, tak jejich polská prodavačka. Co doopravdy brexit přinese, a jestli k němu opravdu dojde, ukážou příští měsíce a roky.

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme