U hranice Řecka s Makedonií čeká přes 10 tisíc migrantů. Jejich počet stále roste

Na řecko-makedonském pomezí u vesničky Idomeni čeká více než 10 tisíc běženců. Chtějí se odtud dostat dál do Evropy. Makedonie ale drží své hranice zavřené, každý den pustí jen několik stovek lidí. Migrantů v táboře proto přibývá, od neděle se jejich počet zvýšil o přibližně 3500.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uprchlický tábor na řecko-makedonské hranici u vesničky Idomeni

Uprchlický tábor na řecko-makedonské hranici u vesničky Idomeni | Foto: Tea Veseláková | Zdroj: Český rozhlas

Běženci u Idomeni prošli při příjezdu na řecké ostrovy registrací. Makedonci ale pouštějí do země po důkladné kontrole jen syrské a irácké uprchlíky, kteří mají platné pasy. Přes hranici proto dnes podle řecké policie přešlo jen asi 250 migrantů.

Lékaři bez hranic upozornili, že v uprchlickém táboře akutně hrozí humanitární krize. Zdravotníci na místě nejčastěji pomáhají nachlazeným lidem. Řada z nich má teplotu nebo trpí zažívacími potížemi.

Přehrát

00:00 / 00:00

U hranice Řecka s Makedonií čeká přes 10 tisíc migrantů. Popisuje reportérka Tea Parkanová, komentuje Jan Kovář z think-tanku Evropské hodnoty

„Je tady katastrofální situace. Velký počet lidí tu musí čekat na jídlo, vodu, toaletu, zkrátka na všechno. Navíc stále přicházejí další lidé a Makedonie odmítá otevřít hranice,“ řekl před časem uprchlík ze syrského Aleppa.

U Idomeni mělo najít útočiště asi1500 lidí. V táboře ale nyní čeká přes 10 tisíc běženců. V neděli jich přitom bylo zhruba 6500.

Uprchlický tábor na řecko-makedonské hranici u vesničky Idomeni | Foto: Tea Parkanová

„Kemp je přetížen v důsledku uzavřených hranic. Ti lidé odešli ze svých zemí, kde jejich města byla vybombardována do velké míry evropskými a americkými bombami. V tuhle chvíli nemají co ztratit, protože se nemají k čemu vrátit,“ popsal před pár dny Českému rozhlasu jeden z místních dobrovolníků Štěpán Mareček.

Řecko by mohlo od EU dostat stovky milionů eur na zvládnutí migrační vlny

Číst článek

Migranti se na hranici začali hromadit poté, co Makedonie zhruba v polovině února výrazně omezila jejich vstup do země. Běženci se v pondělí pokusili prorazit hraniční plot pomocí improvizovaného beranidla. Policejní těžkooděnci proto proti nim použili slzný plyn.

Muži se holí v uprchlickém táboře na řecko-makedonské hranici u vesničky Idomeni | Foto: Reuters

Většina běženců se chce dostat z Řecka přes Makedonii dál do Evropy. V celém Řecku se pohybuje na 25 tisíc běženců. Na mnoha místech v Aténách nocují tisíce lidí pod širým nebem. Situace se zhoršuje, běžní Řekové jsou ale k migrantům solidární.

„Většina lidí na ostrovech migrantům pomáhá, protože často jsou to rodiny a ženy s dětmi. Situace v Řecku se ale začíná velice dramatizovat, protože 22 až 25 tisíc migrantů je v zemi citelně vidět. Lidé přesto pomáhají a nevystupují proti nim,“ popsala nedávno spolupracovnice České rozhlasu v Řecku Soňa Dorňáková Stamu.

Všechna řecká zařízení pro uprchlíky jsou přeplněná. Situaci navíc zhoršilo rozhodnutí pětice zemí posílit hraniční kontroly. Kromě Makedonie toto opatření zavedly Rakousko, Chorvatsko, Slovinsko a Srbsko.

Migranti si v uprchlickém táboře na řecko-makedonské hranici u vesničky Idomeni suší na plotě prádlo | Foto: Reuters

„Evropské státy se nejsou schopny dohodnout na společném evropském řešení té krize. Jednostranná řešení jednotlivých států vedou jenom k tomu, že se schengenský prostor dostává pod ještě větší tlak,“ řekl pro Český rozhlas Plus Jan Kovář, analytik think-tanku Evropské hodnoty a výzkumný pracovník Ústavu mezinárodních vztahů.

„Pokud mluvíme o společném evropském řešení, tak nemůžeme říct, že odřízneme Řecko a budeme všechny na hranici s Řeckem blokovat, protože Řecko bude stále součástí Evropské unie, takže vytvoříme humanitární v rámci jednoho členského státu. Dlouhodobé řešení pravděpodobně bude muset obsahovat i nějaký systém sdílení toho břemene a tomu se členské státy velmi brání,“ vysvětluje Kovář.

Dodává také, že v prvním pololetí letošního roku by přes Řecko do Evropy mohlo přijít i více než 500 tisíc běženců.

Běženci v uprchlickém táboře na řecko-makedonské hranici u vesničky Idomeni | Foto: Reuters

Tea Veseláková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme