U ostrova Lesbos se potopil další člun s uprchlíky. Řecká pobřežní stráž pátrá po 26 lidech

V Egejském moři u ostrova Lesbos se potopil další člun s uprchlíky. Ze 46 lidí, které převážel, se řecké pobřežní stráži podařilo zachránit 20. Po zbylých pohřešovaných se pátrá. Tisíce běženců u řecko-turecké pozemní hranice ve městě Edirne poklidně demonstrovaly za otevření přístupu do Řecka.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na Lesbos dorazil další člun z Turecka se syrskými uprchlíky

Na Lesbos dorazil další člun z Turecka se syrskými uprchlíky | Zdroj: Reuters

Turecký premiér Ahmet Davutoglu se zástupci syrských uprchlíků jednal a slíbil jim pomoc.

„Nechceme, aby Syřané umírali v Egejském moři na cestě do Evropy. Obrátím se na šéfy evropských vlád a řeknu jim o vašich problémech. Syrských imigrantů se zastanu na mezinárodním poli. V naší zemi jste vítáni a jste našimi hosty," prohlásil Davutoglu.

Přes Lesbos se do Řecka v posledních týdnech snaží dostat nejvíce běženců. Další tisíce Syřanů čekají u tureckého města Edirne u hranice se zemí.

„Tady je to mnohem lepší, aspoň se tu můžeme nějak pohybovat. Tam, odkud jdeme, jsme neměli ani základní hygienické vybavení," popsala podmínky syrská uprchlice.

Příliv uprchlíků pokračuje také do Rakouska. Během soboty jeho hranice z Maďarska překročilo asi 12 tisíc lidí. Kancléř Werner Feymann vyzval sousední země EU, aby dodržovaly pravidla a běžence registrovaly.

Znovu také pohrozil zemím, které odmítají kvóty, odebráním evropských peněz. Podobný návrh už dříve Evropská komise odmítla. Běženci dál proudí i do Slovinska. Lublaň oznámila, že může dočasně přijmout nejvýš 9000 žadatelů o azyl.

Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme