Ubráníme se, má ukázat pařížská vojenská přehlídka při výročí pádu Bastily

Francouzi slaví dobytí Bastily, svůj hlavní státní svátek. Letošní oslavy jsou první od listopadových teroristických útoků a možná také poslední pro stávajícího prezidenta Françoise Hollanda, kterému před volbami v příštím roce klesá popularita.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nad Champs Elysees proletěli během vojenské přehlídky tryskáče ve formaci připomínající Eiffelovu věž

Nad Champs Elysees proletěli během vojenské přehlídky tryskáče ve formaci připomínající Eiffelovu věž | Zdroj: Reuters

Součástí tradiční vojenské přehlídky na Champs Elysées jsou letecké přelety, pozemní jednotky a zhruba 3,5 tisíce vojáků. Letos je kladen důraz zejména na obranyschopnost země.

Prezident François Hollande chce demonstrovat, že má situaci zcela pod kontrolou. Popularita mezi voliči mu klesá a v jeho vlastní vládě se mu vynořuje případný protivník pro prezidentské volby - ministr pro ekonomiku Emanuel Macron.

Hollande se navíc musí vypořádat se skandálem, který způsobilo zveřejnění výše platu jeho kadeřníka. Podle satirického týdeníku Le Canard enchaîné totiž měsíčně pobírá 10 tisíc eur, tedy asi 270 tisíc korun.

Účes hlavy státu stojí Francii 10 tisíc eur měsíčně, zjistil týdeník

Číst článek

Svátek na výročí dobytí Bastily je pro Francouze dnem národní hrdosti a sebevědomí. Lidé se den předem scházejí s rodinami i přáteli a vyvěšují vlajky.

V roce 1789 zaútočil rozvášněný dav na královské vězení v pevnosti Bastila a začala tak Francouzská revoluce.

Jan Šmíd, Český rozhlas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme