'UFO' rozhledna na jihu Británie měří 162 metrů. Návštěvníky vyveze prosklený prstenec

Jihoanglický Brighton má novou atrakci. Zájemci si mohou od čtvrtka vychutnat pohled z údajně nejvyšší pohyblivé rozhledny na světě. Věž British Airways i360 na pobřeží jihoanglického letoviska Brighton měří 162 metrů. Do oblak návštěvníky vynese prosklený prstenec pro zhruba dvě stě lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohyblivá rozhledna British Airways i360 v jihoanglickém Brightonu

Pohyblivá rozhledna British Airways i360 v jihoanglickém Brightonu | Zdroj: ČTK

Rozhledna British Airways i360 nabídne výhled v rozsahu 360 stupňů. Návštěvníky vyveze nahoru prosklený prstenec připomínající vesmírnou loď, který se pohybuje nahoru a dolů po štíhlém stříbrném sloupu.

Věž podle britských médií navrhl stejný tým, který projektoval známé Londýnské oko. Cesta nahoru trvá přibližně 20 minut a za jasného počasí je možné dohlédnout do vzdálenosti asi 40 kilometrů.

Stavba rozhledny trvala 12 let a stála 46 milionů liber, tedy zhruba 1,5 miliardy korun. A jak už název vypovídá, na vzniku se podílely britské aerolinky.

Jihoanglické město Brighton očekává, že věž přitáhne dalších 800 tisíc turistů ročně a vznikne díky ní zhruba 440 pracovních míst. Místní obyvatelé ale mají na rozhlednu rozdílné názory, před několika lety proti ní dokonce vznikla petice.

Marie Machytková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme