Ukrajina a Rusko se v Bruselu pokusí dohodnout na dodávkách plynu

Rusko, Ukrajina a Evropská komise by dnes měly v Bruselu dojednat podmínky dodávek plynu na příštích pět měsíců. Dohodli se na tom prezidenti obou znesvářených zemí Vladimír Putin a Petro Porošenko na summitu v Miláně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zásobník plynu ve městě Stryj na západě Ukrajiny

Zásobník plynu ve městě Stryj na západě Ukrajiny | Zdroj: Reuters

385 dolarů za tisíc krychlových metrů, tolik bude Ukrajina Rusku platit za takzvaný zimní plyn. Informaci potvrdil ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Kyjev a Moskva se ale musí předtím dohodnout na zaplacení části plynového dluhu ve výši půldruhé miliardy dolarů.

„Naši západní partneři se nás pokusili přemluvit, abychom i tuto částku vzali na sebe. Myslím si, Evropská komise i Německo nebo Francie jsou plně schopné tuto sumu Ukrajině půjčit. Ví přece, že jim to vrátí,“ řekl ministr Lavrov a vyvolal tím v sále smích.

Rusko zastavilo Ukrajině dodávky plynu v červnu kvůli nesplaceným dluhům a sporům o ceně. Také podle ruského prezidenta Vladimira Putina by měla Evropská unie Ukrajině se splácením dluhu pomoci.

Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek ale upozorňuje, že je to možné jen za jasně daných podmínek.

„Poskytování prostředků Ukrajině musí být vždy vázáno na reformní kroky a prokázání toho, že Ukrajina plní očekávání, která máme, co se týče zacházení s prostředky,“ dodal Zaorálek.

Martin Dorazín, Ondřej Houska, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme