Ukrajina a separatisti se dohodli na odsunu těžkých zbraní z fronty na Donbasu

Ukrajinská armáda a proruští separatisté v noci na dnešek podepsali dohodu o odsunu těžkých zbraní z frontové linie, stahování začne ještě dnes. S odvoláním na vedení ukrajinských sil a ruského generála Alexandra Lencova, který jednání s povstalci zprostředkovává, to napsaly list Ukrajinska pravda a agentura TASS.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stažení těžkých zbraní je jednou z podmínek mírových dohod z Minsku, další z nich je mimo jiné i výměna zajatců. V sobotu si obě znesvářené strany vyměnily na 200 zajatých.

„Ruský představitel společného střediska Alexandr Lencov podepsal se (šéfem doněckých vzbouřenců Alexandrem) Zacharčenkem a předtím s (vůdcem luhanských vzbouřenců Igorem) Plotnickým dokument o stažení těžkých zbraní,“ citovala agentura TASS zástupce ukrajinských ozbrojených sil Petra Kanonyka.

Kanonyk stejně jako Lencov působí ve Společném kontrolním a koordinačním středisku (JCCC) třístranné kontaktní skupiny, ve které jsou zastoupeny Rusko, Ukrajina a Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). JCCC má pomoci s prosazováním příměří. „Hodina H je 22. února,“ dodal Kanonyk.

Výměna zajatců

Ukrajinská armáda a separatisté z Luhanské oblasti si mezitím v sobotu vyměnili 191 zajatců v rámci plnění podmínek příměří dohodnutého minulý týden v Minsku. Propuštěno bylo 139 ukrajinských vojáků a 52 povstaleckých ozbrojenců, informovala dnes agentura AFP.

Ukrajinští zajatci před výměnou za zajaté proruské separatisty u vesnice Žolobok v Luhanské oblasti | Foto: Reuters

Výměna se uskutečnila ve vesnici Žolobok na frontové linii v Luhanské oblasti, uvedl zpravodaj AFP, který byl na místě. Někteří vojáci byli zranění a někteří se pohybovali jen s velkými obtížemi.

Jde o největší výměnu zajatců od začátku roku. Minská dohoda zavazuje obě strany k výměně všech zadržovaných zajatců a rukojmích.

V sobotu došlo k výměně také v Doněcké oblasti. Výměna se uskutečnila ve formátu 36 ze samozvané Doněcké lidové republiky a 37 ze strany Kyjeva, upozornila agentura Interfax.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme