Ukrajina čeká na dohodu s Tatary, Rusko chce elektřinu na Krym spustit už před Vánoci

Ukrajina je připravená obnovit dodávky elektřiny na Ruskem anektovaný Krym. Ukrajinský ministr energetiky Volodimir Demchyšin ale čeká na dohodu s protiruskými aktivisty z řad krymských Tatarů, kteří před víc než týdnem vedení zničili. To už je prý opravené. Rusko mezitím pracuje na připojení poloostrova ke své rozvodné síti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Duha, elektrický proud, počasí, elektrické vedení, obloha, nebe, elektřina, energie

Duha, elektrický proud, počasí, elektrické vedení, obloha, nebe, elektřina, energie | Foto: Jana Matznerová

Státní energetická společnost Ukrenergo už údajně opravila poškozenou izolaci na vedení. Ukrajinští pravicoví aktivisté ale požadují, aby byly dodávky proudu obnoveny až po dohodě s krymskými Tatary. Tato krymská národnostní menšina z velké části nepřijala loňskou ruskou anexi poloostrova.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jan Prokeš a Libor Dvořák informovali o průběhu řešení energetické krize na Krymu

Po obnovení dodávek může Ukrajina znovu zajistit zhruba pětinu poptávky po elektřině na Krymu. Rusko by mělo na oplátku obnovit zásobování Ukrajiny uhlím. Chystá také připojení Krymu k vlastní rozvodné síti, a zbavit ho tak závislosti na Ukrajině.

Podle ruského ministra energetiky Alexandra Novaka bude už před Vánocemi spuštěn podmořský kabel vedoucí z ruského Krasnodarského kraje pod Kerčskou úžinou na Krym. Dokonce by jím mohla proudit elektřina už 5. prosince.

Někteří obyvatelé Krymu vnímají i pozitiva výpadku

Po téměř úplném výpadku před týdnem je dnes energetická situace na poloostrově o mnoho lepší. Podle dostupných zpráv je poptávka uspokojená asi z poloviny.

Proud už mají zřejmě na celém poloostrově, ale na mnoha místech ho kvůli nedostatku pokrývají střídavě.

Všichni obyvatelé Krymu ale neberou vzniklé komplikace útrpně. „Všechno je při starém, i když třeba nesvítí světlo. Teď mají lidé každý den díky výpadkům víc času, a tak se spolu víc baví. Víc se navštěvují a třeba se spolu procházejí,“ řekl Oleg z Krymu.

Jan Prokeš, Libor Dvořák, dab Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme